29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel AD: Gorinchem legt de rode loper uit voor ondernemers die de lokale economie komen versterken
De dure grond van het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Groote Haar bezorgt Gorinchem al jaren kopzorgen. Toch is de gemeente niet van plan de kavels zo snel mogelijk van de hand te doen. Ze wil de grond verkopen aan bedrijven die met hun inbreng de Gorcumse economie versterken. Gorcumse bedrijven die langs de Merwede zitten maar de rivier niet gebruiken, kunnen er eventueel ook een plekje krijgen. De gemeente ziet liever geen grote ‘distributiedozen’.
In de jaren 90 lagen de eerste plannen voor het nieuwe bedrijventerrein in Gorinchem-Noord al op tafel. De gemeente Gorinchem had in het gebied grond gekocht met het idee deze snel weer te kunnen verkopen, maar dat bleek niet het geval. Er kwamen bezwaren tegen de ontwikkeling van Groote Haar, die werden uitgevochten tot aan de Raad van State. De ontsluiting op de A27 van het bedrijventerrein liep steeds weer vertraging op, omdat de verbreding van de A27 werd uitgesteld. En dan was er ook nog een financiële en economische crisis.
Nu eenmaal het licht op groen staat voor de ontwikkeling van Groote Haar, maakt Gorinchem zelf een pas op de plaats. ‘Nieuwe bedrijven zijn meer dan welkom, maar we zoeken innovatieve ondernemers die onze economische structuur aanvullen, versterken en verdiepen. Voor hen leggen we de rode loper uit’, stellen burgemeester en wethouders in een rapport. Dat schreven ze samen met de Gorcumse ondernemersvereniging IKG, maar ook andere bedrijven schoven aan. Er was in het verleden al contact, maar door de coronapandemie zaten ze veel vaker samen aan tafel. Tijdens die gesprekken keken ze niet alleen naar de gevolgen van de virusuitbraak op korte termijn, ook de toekomst kwam ter sprake.
Bedrijven zonder afval
En dus slaat Gorinchem een nieuwe koers in met de uitgifte van ruim 36 hectare aan bedrijfsgrond. Groote Haar, met een totale oppervlakte van zo’n 71 hectare, biedt ruimte aan bedrijven tot milieucategorie 5.2. Dat betekent dat vrijwel alle type bedrijven zich er in principe kunnen vestigen. Maar Gorinchem is dus niet van plan de grond snel te verkopen, zoals in het verleden wel gebeurde. Op dit moment zijn er alleen op bedrijventerrein Oost II nog enkele kleine kavels te koop. Burgemeester en wethouders zien op Groote Haar het liefst bedrijven komen die actief zijn in de maakindustrie. Die industrie verwerkt materialen tot nieuwe producten. Ze willen dan bij voorkeur ondernemers aantrekken die zich sterk maken voor een circulaire bedrijfsvoering. Daarbij is er geen afval meer en worden grondstoffen hergebruikt.
Grote XXL-distributiehallen wil de gemeente niet op Groote Haar. ‘We zullen deze niet aantrekken, want ze hebben heel grote kavels nodig die maar een beperkt aantal arbeidsplaatsen opleveren’, zo stellen burgemeester en wethouders. Logistieke bedrijven die zich richten op zogeheten last-mile logistics zijn wel welkom. Het gaat hierbij om de laatste fase in de bezorging van online-bestellingen: het brengen van het pakje bij de klant. Deze bedrijven creëren banen die ook geschikt zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Schuifruimte
Bedrijventerrein Groote Haar moet ook schuifruimte bieden. Burgemeester en wethouders willen het liefst dat bedrijven aan de rivier die geen gebruikmaken van het water, voor hun bedrijfsvoering verhuizen naar Gorinchem-Noord. Daarmee komt er meer ruimte voor watergebonden bedrijven. Tegelijkertijd hoopt het college met wat schuiven ruimte vrij te spelen op het bedrijventerrein aan de Schelluinsestraat. Wanneer hier ondernemers vertrekken, ontstaat er ruimte om woningbouw te ontwikkelen.
Bron: AD Rivierenland