Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Zuivelsector blaast overleg over eigen stikstofplan op
De Nederlandse zuivelsector heeft het eigen overleg opgeblazen over een alternatief voorstel om de stikstofproblematiek te beteugelen. Na vlammende kritiek van boerenbelangenhartigers en protesten bij de kantoren van FrieslandCampina en ZuivelNL kozen enkele partijen eieren voor hun geld. Zij hebben zich teruggetrokken uit de zogeheten TaskForce Ammoniak.
Daarmee is de taskforce direct opgeheven en het overleg over stikstof en ammoniak in de zuivel beëindigd, laat onder meer de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) op haar website weten. De opheffing was het sluitstuk van een hete dag tussen de agrarische sectoren, haar belangenbehartigers en ketenorganisaties. Dat begon vanochtend (vrijdag 25 oktober) met een statement van onder meer de Farmers Defence Force (FDF) en de Dutch Dairymen Board (DDB).
Zij gaven daarin aan dat in een groot overleg tussen alle sectoren binnen veehouderij, intensieve veehouderij, akkerbouw, fruitteelt, vakbonden, LTO, FDF en Agractie een overeenkomst is bereikt om gezamenlijk op te trekken in onder meer de protesten en belangenbehartiging in het stikstofbeleid. Dit pact werd aangekondigd als een ‘legendarische stap.’ Tegelijkertijd werd in hetzelfde statement van de organisaties furieus afgegeven op de partijen in de zuivelsector die binnen de TaskForce Ammoniak een eigen stikstofvoorstel wilde doen aan het kabinet. Daarbij werd gesproken over ‘code rood.’
De boerenorganisaties hekelden met name het feit dat de zuivel haar eigen plan trok, dwars door de huidige boerenprotesten heen, en in het stikstofvoorstel ook zelf opperde technische maatregelen op het melkveebedrijf in te voeren. De TaskForce Ammoniak had dit plan vandaag willen presenteren en ook bij het kabinet willen neerleggen, maar daar komt het nu niet meer van.
Na de woeste reactie van de boerenbelangenbehartigers, protesteerden ook boeren met trekkers voor het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort en van ZuivelNL in Zoetermeer. Toen eenmaal duidelijk werd dat de zuivelsector haar plan had ingetrokken, werden de protesten beëindigd en verdwenen de trekkers. Hoe de scherven nu tussen de zuivelsector en de gezamenlijke boerenbelangenbehartigers worden gelijmd, is vooralsnog onduidelijk.
FrieslandCampina ligt dezer dagen sowieso onder een vergrootglas bij de aangesloten leden-melkveehouders. Zo hebben zij onder meer stevige kritiek op het voorstel over het aanpassen van de garantieprijs en over de samenwerking van het zuivelconcern met Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.
Bron: BoerenBusiness