Skip to content

Zuid-Holland wil gebiedsaanpak stikstofprobleem

Provincie Zuid-Holland wil het stikstofvraagstuk per gebied gaan bekijken en zo werken aan oplossingen en maatregelen op maat.

Dat lieten gedeputeerden Jeannette Baljeu (Programma Aanpak Stikstof), Adri Bom-Lemstra (Landbouw) en Berend Potjer (Natuur) weten tijdens een gesprek met boeren rond Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen over de stikstofcrisis.

• Lees ook: Zo kijken de twaalf provincies naar de stikstofregels

Dit gesprek was geïnitieerd door de provincie na het boerenprotest bij het provinciehuis op maandag 14 oktober. In de genoemde gebiedsaanpak zal ook aandacht zijn voor vraagstukken als bodemdaling en circulaire economie. Maar vooral in samenwerking met alle partijen in een gebied, stelt de provincie.

Duidelijkheid
Negen melkveehouders, waaronder enkele jonge boeren, deelden maandag 21 oktober hun zorgen en vragen in een gesprek met de gedeputeerden. Met hun bedrijfsvoering – zo dicht bij de natuur – hebben zij volop te maken met het stikstofvraagstuk.

Hun verzoek is: geef duidelijkheid voor een langere periode en oplossingen met oog voor een goed toekomstperspectief. En daar denken ze graag over mee. Daar vonden de boeren en de provincie elkaar, meldt de provincie na afloop.

Meer gesprekken
Provincie Zuid-Holland gaat de komende tijd meer van dit soort gesprekken voeren, om zo te zorgen voor de best passende oplossing per gebied. Het gesprek vond plaats met de landbouwers vond plaats na een bezoek van de gedeputeerden aan de Nieuwkoopse plassen. Hier lieten zij zich informeren over de dagelijkse praktijk rondom natuur en de problematiek in het gebied.

Bron: Nieuwe Oogst

Back To Top
Lid worden