Skip to content

Werkgroep Recreatie & Toerisme | Op de koffie bij… Van Buuren Fruit – Schoonrewoerd

De werkgroep Recreatie & Toerisme is gestart met een nieuwe column: Op de koffie bij… Ben jij na het lezen van deze column enthousiast geworden & ontvang jij Willy en Marjan ook graag op de koffie? Neem dan contact met ons op via werkgroep.rt.denhaneker@gmail.com.

Op de koffie bij…
Landwinkel Van Buuren Fruit, Dorpsstraat 10, 4145 KC Schoonrewoerd.

In Schoonrewoerd worden we door Jan ontvangen rond de lekker brandende speksteenkachel voor het interview.
In 1991 keerden Jan en Gerda terug naar Schoonrewoerd, naar de boerderij van Gerda haar ouders en namen het fruitbedrijf over.
Jan die jarenlang in Noord-Brabant meester was op een basisschool, is toen in Hei- en Boeicop les gaan geven.
Gerda begon naast de zorg voor het gezin, met de verkoop van fruit uit eigen boomgaard en groenten uit de tuin en van dorpsgenoten die te veel hadden in eigen tuin.
Bij de klanten groeide de behoefte aan een meer uitgebreid assortiment, om daaraan tegemoet te komen, werden ze lid van de Landwinkel-coöperatie.
Jan besloot minder te gaan werken om de Landwinkel verder uit te bouwen en
na 42 jaar is Jan definitief gestopt met het lesgeven.
Om ook in de winter fruit van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs te kunnen blijven leveren, huren ze koelcellen van Fruitmasters in Geldermalsen.
In de coronaperiode was het enorm druk en kwamen de klanten van heinde en ver. Men meed de drukte van de supermarkt en zocht de kleinschaligheid op van de boerderijwinkels.
Op dit moment hebben ze een stabiele en tevreden klantenkring.

Gezien hun leeftijd en om wat meer tijd vrij te maken voor zichzelf en hun kleinkinderen, is de winkel nu 5 dagen per week open.
Op woensdag zijn ze gesloten en kunnen ze op hun kleinzoons passen. Die wonen nu met hun ouders achter de boerderij.
Het is nog niet duidelijk of hun kinderen het bedrijf overnemen. In deze onzekere tijd met hoge kosten en steeds meer regelgeving is het hebben van een kleinschalig bedrijf steeds minder rendabel.
Landwinkel van Buuren Fruit is niet op markten en braderieën te vinden in de regio. Voor de Schoonrewoerdse markt, de vrijdag na Hemelvaart, wordt een uitzondering gemaakt. Ze staan met een kraam voor hun boerderij waar er al vele jaren de lekkerste aardbeien worden verkocht.

Inmiddels leveren zij hun producten ook aan SITOPIA Leerdam, een voedsel coöperatie die sinds 2021 bestaat.
Het Griekse ‘sitos’ betekent ‘voedsel’ en ‘topia’ is ‘plaats’, daarom eten van de boer: vers en dichtbij.
Op dit moment zijn er 6 makers (productie leveranciers) aan verbonden. Dat gaat allemaal digitaal, wat Gerda verzorgt.
De opmakers halen om de beurt de bestelde producten bij de makers op. Ze brengen dit naar een verzamelpunt, waar de klanten het 1x per week ophalen.
Dit is een mooie ontwikkeling, die we als werkgroep gaan volgen.

Na afloop van ons gesprek, lopen we de winkel in en kopen wat producten.
In de winkel zijn behalve aardappelen, groente en fruit volop andere en culinaire streekproducten te koop. Cadeaupakketten kunnen naar wens samengesteld worden.
De lekkerste appel is volgens Jan de Wellant, het lijkt op de Goudreinet, maar is minder zuur en ook goed te bewaren en bijna het jaar rond te verkrijgen.

We wensen Jan en Gerda nog veel succes met hun mooie concept!

Namens de werkgroep R&T: Willy Strube en Marjan van de Graaf

Back To Top
Lid worden