Skip to content

Weidevogels Altena na dip van 2018 weer in de lift; 2019 is een recordjaar

De weidevogelwerk-groep van Altenatuur heeft na een dip vorig jaar weer een recordaantal weidevogelnesten beschermd.

,,We hebben een enorme sprong gemaakt”, zegt Len Bruining, coördinator van de weidevogelwerkgroep van natuurbeschermingsvereniging Altenatuur. Vorig jaar dacht ik nog dat de weidevogelstand zich had gestabiliseerd, maar nu durf ik voorzichtig te stellen dat hij toeneemt.”

Woensdag in Fort Giessen werden op de slotavond de resultaten van 2019 bekendgemaakt en die zijn zeer bemoedigend: 726 (weidevogel)nesten, tegen de ietwat teleurstellende 595 uit het gortdroge 2018. Terwijl het vorige record (651) uit 2017 stamde.

Grote klapper
De grote klapper is gemaakt met de kievit. Daarvan stijgt het aantal gevonden en beschermde nesten van 451 naar 540. De scholekster herstelt zich ook (van 30 naar 51 nesten). Iets minder hard gaat het met de grutto; die is de dip van vorig jaar nog niet te boven: 2017 was goed voor 50 nesten, 2018 voor 30. Daar zijn er nu zes bijgekomen. De wulp kende een lichte daling: van 44 naar 39. In procenten was de tureluur de grootste stijger: van 7 nesten naar 16, meer dan een verdubbeling. En wat te denken van de kleine plevier? Van 1 naar 11.

Voor een deel zijn de meeste stijgingen te danken aan het simpele feit dat de weidevogelwerkgroep elk jaar meer vrijwilligers krijgt. Meer ogen vinden meer nesten.

Daarnaast zorgt een steeds betere relatie met de boeren en de loonwerkers ook voor meer beschermde nesten. ,,Op de trekkers zitten vaak nog jonge gasten. Het is hartverwarmend om te zien dat ze uit de trekker stappen om een zakdoek over een nest te leggen zodat de eieren niet afkoelen.” Daarnaast bewijst de weidevogelapp ook steeds meer zijn diensten. Door in het veld gegevens in te voeren, is later het te beschermen nest tot op de vierkante meter terug te vinden; handig met het bewerken van het land.

Maaien
Betere bescherming is één ding, wat volgens Bruining ook helpt is het gefaseerd maaien door boeren en de aanleg van plasdrasweilanden aan de Oude Weidesteeg bij Eethen en de Lange Bruggert en in de Maasuiterwaarden tussen waterkering De Kromme Nol en Genderen. Door het gefaseerd maaien is er hoog gras ter beschutting van jonge weidevogels en het plasdras zorgt voor voedsel.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Altenatuur

Back To Top
Lid worden