29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
‘We moeten af van het netheidssyndroom in de tuin’
EVEN VRAGEN AAN | Hovenier Sjaak Willemstein uit Waddinxveen houdt van duurzame tuinen. Hij was al eens de Duurzaamste Hovenier van Nederland. Volgens Willemstein is een duurzame tuin een plek waar de natuur in evenwicht is en waar dieren, planten en mensen graag verblijven.
Hij werkt tegenwoordig met het NL Greenlabel, een duurzaamheidscertificaat voor tuinen. Willemstein werkt hierin samen met Sander Leuverink, hovenier uit Alphen. Mensen kunnen hun tuin, klein of groot, laten keuren op duurzaamheid en krijgen vervolgens een label toegekend.
Scoort de tuin een A,B of C, dan ben je goed bezig. Zit je bij de E of F, dan is er nog een hoop te verbeteren. Volgens Willemstein neemt de belangstelling voor de duurzame tuin steeds meer toe.
Wat is het belangrijkste bij de duurzame tuin?
,,Leven, een tuin met A-Label zit vol leven. Er staan planten en bloemen, er komen vlinders, bijen en egels, er is water, er zijn natuurlijke materialen en de bodem is in balans. Ook is er hergebruik van water en materialen. De meest optimale situatie. Tegenover deze levende tuin staat de dode tuin bij het F-Label. Dan zit de tuin vol met bestrating, er is een schutting tot aan de grond waardoor er geen dieren in en uit kunnen, er is niets gedaan met wateropvang en er is niets gedaan met hergebruik. In zo’n tuin is het letterlijk een dooie boel.”
Als je nu geen dode tuin wilt, maar wel een terras?
,,Ook in de duurzame tuin kun je gewoon op een terras zitten, maar dan wel met regenwaterdoorlatende klinkers of waterpasserende tegels. Dan loopt het water weg via de voegen en de kieren. Mensen zijn bang voor onkruid, maar je moet de boel niet compleet dichtstraten, hou ruimte voor de natuur.”
Een andere manier van denken dus?
,,Ja, we moeten af van het netheidssyndroom in de tuin. Er mag best eens een plantje groeien op een plek die niet gewenst is. Vlinders en bijen vinden dat helemaal geweldig. Ik zeg altijd, als je veel onkruid hebt in je bestrating, dan heb je teveel bestrating. Het gaat om het natuurlijk evenwicht. Veel mensen klagen over beestjes in de tuin. Maar als je een mierenplaag hebt, dan is je tuin niet in balans. Mieren worden gegeten door vogels, door koolmeesjes en merels. Zorg dat je tuin aantrekkelijk is voor vogels.”
Hoe populair is de duurzaamheidskeuring voor de tuin?
,,Er is een gestage groei. Wel is de duurzame tuin nog relatief onbekend, duurzaamheid stopt vaak bij het huis. Ik heb de keuringen opgepakt samen met mijn collega Sander Leuverink. We werken met een checklist van zeven punten, waaronder bodem, water, dieren, planten en energie. Uit de keuring komt een cijfer rollen, dat bepaalt wat voor label er wordt toegekend. We merken dat er steeds meer belangstelling komt. Mensen willen best een duurzame tuin, maar hebben vaak geen idee hoe dat moet.”
Heb je tips om een hoge score te halen bij de keuring?
,,Nou, het is niet voldoende om hier en daar een potplant op je terras te zetten, dan ben ik bang dat je nog steeds in F blijft hangen. Haal wat bestrating weg en zorg dat er dieren kunnen verblijven in je tuin. Vlinders hebben bloemen nodig voor nectar, vogels komen af op besjes, bijen zoeken bloemen die ze kunnen bestuiven. Haal de schutting eruit en plant een heg. Of zet de schutting wat hoger, zodat er egels en vogels onderdoor kunnen, en laat hem begroeien. Zorg dat je regenwater kunt opvangen. Met water in de tuin scoor je punten, zeker als het water hergebruikt wordt. Tegenwoordig zijn er mooie systemen om het water te verzamelen. Dan het gazon, dat moet je niet te kort maaien. Een strak gemaaid gazon is een monocultuur. Laat eens madeliefjes opkomen, dat vinden de bijen fijn en klavertjes voor de hommels.”
Bron: AD Rivierenland