Skip to content

Vijfheerenlanden gaat praten met de boeren over stikstof

Na het landelijke protest van de boeren over het stikstofbeleid, wil Vijfheerenlanden snel met de 300 agrariërs die in de gemeente actief zijn in gesprek.

Dat gesprek moet onder meer gaan over de plannen van de gemeente Vijfheerenlanden met de agrarische sector. Volgens wethouder Maks van Middelkoop moet ook worden gepraat over hoe de gemeente de boeren kan ondersteunen in de veranderingen die er voor de boeren aan zitten te komen in de toekomst.

,,Wij steunen onze boeren en willen met hen het gesprek aan gaan over wat er nodig is om bijvoorbeeld meer over te stappen op kringlooplandbouw.’’

Stikstof
Kringlooplandbouw betekent dat boeren zich ‘niet richten op zoveel en zo goedkoop mogelijk produceren, maar juist produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en met zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur’ aldus minister Carola Schouten. Volgens Van Middelkoop moet er met de boeren samen worden gekeken naar mogelijkheden om de uitstoot van stikstof te verminderen.

Een ander onderdeel van het agrarisch beleid, heeft te maken met ruimtelijke ontwikkeling. ,,We vinden het belangrijk dat het platteland vitaal blijft. Daarvoor moeten we ook kijken naar wat de mogelijkheden zijn voor boerderijen op het moment dat een boer stopt.’’

Landelijke protestactie
Bij de landelijke protestacties van boeren op onder meer het Malieveld in Den Haag, waren ook veel boeren uit deze omgeving betrokken. In de landelijke gemeente Vijfheerenlanden klonk ook veel steun voor de demonstraties van de agrariërs.

Alle politieke partijen steunden onlangs een ingediend voorstel van onder meer de SGP om uit te spreken dat zij trots zijn op de boeren. ,,De reden voor het protest is natuurlijk dieptriest. Dat een groep mensen, boeren, zich zo benadeeld voelen en niet meer gewaardeerd worden voor het werk dat zij doen. Dan gaat er iets goed mis’’, zei boerenzoon en SGP’er Kees Vermaat.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden