Skip to content

Plannen voor overnachten in een Arkelse molen en vakantiehuisjes in de polder

Molen Jan van Arkel aan de Vlietskade in Arkel wordt omgebouwd tot plek waar bezoekers aan de regio kunnen overnachten. Tenminste, als het aan initiatiefnemer De Gespreide Herberg ligt.

De Gespreide Herberg – dat zich richt op de bouw van duurzame vakantiewoningen in de Alblasserwaard – is al in overleg met de gemeente Molenlanden om te komen tot een ‘groepsaccommodatie’ in de uit 1851 daterende stellingmolen. Wethouder Arco Bikker spreekt van een ‘mooi project’. ,,Misschien vormt dit zelfs de opmaat voor meer van dit soort initiatieven met molens in onze gemeente.’’

Schuur en zes ruimtes
De Jan van Arkel is in beheer van de Stichting tot Instandhouding Molens in de Alblasserwaard (Simav) en staat te huur. De molen heeft een grote schuur en zes flinke ruimtes van samen bijna 300 vierkante meter. ,,Daarnaast heeft de molen eigen parkeergelegenheid, ligt hij gunstig aan de entree van een bedrijventerrein, dicht bij het treinstation van Arkel en bij uitvalswegen naar de A15 en de A27”, zo prees Simav-voorzitter Peter de Waar de molen onlangs aan.

De Gespreide Herberg heeft bij de gemeente Molenlanden eveneens een verzoek ingediend om zes vakantiewoningen te mogen plaatsen in de polder. Het zou dan gaan om drie huisjes aan de Lekdijk bij Langerak, twee aan de Tiendweg in die plaats en één woning aan De Hoogt in Goudriaan. Ingezet wordt op een vergunning met een termijn van tien jaar.

Medewerking

De provincie Zuid-Holland moet nog groen licht geven voor die plannen. ,,Aanvankelijk waren we van plan om te wachten op beleid op dit gebied, maar dat duurde te lang”, aldus wethouder Bikker. ,,Dat is de reden dat we als college van b en w besloten hebben om hier nu al medewerking aan te willen verlenen.” Die steun moet nog wel worden besproken in de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting volgende maand. Ook voor de nieuwe bestemming van de Jan van Arkel is toestemming nodig van de gemeenteraad.

De Gespreide Herberg wil dat er op termijn overal in de Alblasserwaard duurzame en energieneutrale vakantiehuisjes verrijzen. ,,Grote vakantieparken vinden wij niet passen in onze polder, daarom bieden wij overnachtingsmogelijkheden aan in duurzame herbergjes die geplaatst worden verspreid over de regio”, schrijft de club. ,,Voor de bouw gebruiken we zo veel mogelijk streekeigen en circulaire materialen. Ook worden de huisjes voorzien van zonnepanelen.‘’

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden