Skip to content

Vijfheerenlanden gaat definitief toeristenbelasting heffen

Er komt toeristenbelasting in heel de gemeente Vijfheerenlanden. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

In Vianen en Zederik moesten ondernemers in de toerismebranche al belasting afdragen over het aantal bezoekers, maar vanaf 2020 moet dat ook in Leerdam. Over de nieuwe tarieven voor de belasting ontstond afgelopen weken flink wat commotie.

De Stichting Vrije Recreatie in Meerkerk, en andere campinghouders, protesteerden massaal omdat zij de voorgenomen heffing van 1,75 per persoon per nacht veel te hoog vonden. Na overleg met de ondernemers besloot wethouder Cees Taal om het voorstel voor de belasting aan te passen. Er gaat nu een tarief gelden voor hotels (2 euro per persoon, per nacht), voor Bed & Breakfasts (1,25 per persoon, per nacht) en campings (6,5 procent van de overnachtingsprijs). Voor kinderen tot 12 jaar hoeft geen belasting te worden afgedragen.

Forse kritiek
De politieke partijen hadden afgelopen periode ook forse kritiek over de heffing, maar gingen na de aanpassingen toch akkoord. Alleen VHL Lokaal blijft tegen. Volgens die partij is de gemeente te laat met het aankondigen van de nieuwe regels, waardoor ondernemers bij het maken van afspraken voor komend jaar geen rekening met de toegenomen heffing hebben gehouden. ,,We gaan ondernemers op deze manier in moeilijkheden brengen’’, vreest gemeenteraadslid Wim van Dijk.

Alle partijen drongen aan op een evaluatie van de toeristenbelasting. Wethouder Cees Taal zegde die toe. Ook gaf hij aan sowieso twee keer per jaar met ondernemers uit de recreatiebranche in gesprek te gaan, om te kijken hoe de nieuwe belasting bevalt.

Uiteindelijk wil Vijfheerenlanden per jaar ruim twee ton ophalen met de toeristenbelasting. Dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van de gemeente en regio voor toerisme.

Bron: AD Rivierenlanden/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden