Skip to content

Van alles te doen bij Fokveedag

Op zaterdag 6 oktober vindt van 9.00 tot 16.00 uur de Fokveedag – Boerenlandfeest plaats in Hoornaar. Het is alweer de 106e editie. Uiteraard zijn er weer van allerlei dieren te vinden bij het evenement – van paarden tot en met koeien en van schapen tot en met konijnen. Er is een rundveekeuring, boerenkazen uit de regio worden onderworpen aan een keuring en wie wat wil nuttigen, kan dat doen bij een streeklunch, een nieuw onderdeel in het programma van de Fokveedag – Boerenlandfeest. Dit kan in de streektent, onder het motto ‘Krijg de smaak te pakken’.

Door Eline Lohman

HOORNAAR – De Fokveedag – Boerenlandfeest wordt dit jaar voor de 106e keer georganiseerd. Op het van oudsher agrarische evenement zijn altijd veel dieren: paarden, pony’s, koeien, schapen, geiten, konijnen, kippen en andere kleine dieren. De mooiste koeien van Nederland lopen in Hoornaar tijdens de rundveekeuring. Traditiegetrouw worden de boerenkazen uit de streek gekeurd, deze kunnen ook geproefd worden. Er is een grote warenmarkt en gezellige picknickplekken. In de streektent wordt door middel van exposities en demonstraties de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in al haar facetten gepresenteerd. Het landschap en de natuur, de cultuur, de historie en ook streekproducten en toerisme worden door diverse instanties, verenigingen, stichtingen en particulieren voorgesteld. Voor oud en jong, boer en burger is er van alles te doen.

Rond 13.00 uur wordt de grote rundveekeuring onderbroken voor een pauze. De grote keuringsring wordt dan gebruikt voor een spectaculair programma, vertelt Jonette Korevaar die namens Den Hâneker vertegenwoordigd is binnen de streektentcommissie van de Fokveedag. “Deze keer zal een bekende Nederlandse onderdeel uitmaken van het programma. Het leuke van dit evenement is dat het voor jong en oud is, voor boer en burger, georganiseerd door veel vrijwilligers. En het is heel afwisselend.”

Mariëlle de Bruijn, bestuurslid Den Hâneker, vertelt dat het evenement een echte traditie is in Hoornaar. Dat is zelfs nog een understatement. “Ik woon zelf in Hoornaar en ben ook van jongs af aan opgegroeid met de Fokveedag en zie dat nu ook weer bij onze kinderen, gelijk aan veel leeftijdsgenoten van mij. Het is de eerste zaterdag van oktober een komen en gaan van mensen op de Dorpsweg, waarbij een groot deel van Hoornaar ook zeker komt. Boeren en burgers – jong en oud – voor ieder wat wils door het brede aanbod en de vele activiteiten die er aangeboden worden. Fokveedag & erwtensoep zijn een terugkomende traditie voor de eerste zaterdag van oktober, al vele jaren!”

De Fokveedag – Boerenlandfeest is het grootste eendaagse evenement in Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er aardig wat tijd gaat zitten in de voorbereidingen. Jonette: “Er wordt door enorm veel vrijwilligers weken gewerkt om de tientallen tenten op te bouwen, bewegwijzering en parkeerterreinen klaar te maken. Jaarlijks weten zo’n 10.000 bezoekers dit gezellige familie-evenement in Hoornaar te vinden en streven wij ernaar om onze vereniging Den Hâneker in zijn totaliteit goed te presenteren aan het hele publiek. Dat wil zeggen, met aandacht voor alle werkgroepen: Plattelandstoerisme & Streekproducten, Educatie, Duurzame Landbouw en Agrarisch Natuurbeheer. Zo konden kinderen afgelopen jaar o.a. een dromenvanger maken en was er een quiz met vogelgeluiden, dit jaar kunnen kinderen een bijenhotel maken en een zakje bloemenzaad mee naar huis nemen. Uiteraard is er ook van alles te doen voor volwassenen.”

Voor het eerst dit jaar is er een mogelijkheid om in de streektent een streeklunch te nuttigen. De lokale aanbieders van streekproducten – veelal leden van Den Hâneker – hebben een aanbod van brood, vlees, kaas, hapjes, sap, wijn en nog veel meer, waaruit bezoekers zelf hun lunch samen kunnen stellen. Zie www.fokveedag.nl.

Bron: De Merwestreek

Back To Top
Lid worden