Skip to content

Uitslag fotowedstrijd

Fien en Teun reikten op hun ludieke wijze de prijzen uit aan de prijswinnaars van de fotowedstrijd. Dit zijn: Quincy Hulshof (tot 14 jaar), Suze Hulshof (14-18 jaar), Gerda van Blanken (volwassenen). De jury sprak vol lof over de goede kwaliteit van de foto’s met prachtige beelden van jonge dieren in de Alblasserwaard.

Fotowedstrijd uitgeschreven door Streekcentrum /Ooievaarsdorp ‘t Liesvelt

De jury bestaat uit Joke Snoek, Nel Hakkesteegt en Wim Deelen. Zij hebben de foto’s op woensdag 7 juni beoordeeld.

Wie maakt de mooiste foto van jonge dieren in de polder.

Totaal zijn er 38 foto’s met de meest uitlopende onderwerpen ontvangen.

Als eerste is gekeken of de ingezonden foto’s voldeden aan de opdracht. Van de 38 foto’s konden na beoordeling 18 foto’s terzijde worden gelegd.

Het gaat hier om een fotowedstrijd. De foto’s moesten naast dat zij aan de opdracht moesten voldoen ook technisch in orde zijn. Hiervoor is gekeken naar scherpte, opbouw, compositie, gekozen standpunt, inkadering, etc. Er is niet gekeken naar verdere nabewerking, in een fotobewerkingsprogramma.

Leeftijdscategorie: tot 14 jaar

In deze categorie zijn drie foto’s ontvangen, de drie foto’s voldeden aan de opdracht. De fotografen hebben schapen en koeien weten vast te leggen.

Op de winnende foto is een kleine kudde koeien te zien. Duidelijk is te zien dat dit in het polderlandschap is gemaakt. De voorgrond, de witte bloemen en de bomen op de achtergrond storen niet, zij zorgen er zelfs voor dat er diepte in de foto wordt gecreëerd. De compositie is fraai. De koeien staan net iets boven het midden van de foto. In de sloot is de weerspiegeling van de koeien te zien. Verder is de foto mooi gelijkmatig belicht, kortom een fraaie foto die de jury heeft weten te bekoren.

De foto is gemaakt door Quincy Hulshof.

Tip: Op de foto is licht de schaduw van de fotograaf te zien. Niet storend, maar wij geven mee dat zij hier op moet letten, zodat dit niet meer te zien is op een van haar foto’s.

Leeftijdscategorie: 14 tot 18 jaar

In deze categorie is 1 foto ontvangen. Hier is de keus dus niet zo moeilijk geweest. Natuurlijk moest de foto aan de opdracht voldoen. De foto laat een aantal pinken (jonge 2-jarige koeien dus) zien. De fotograaf heeft de foto buitendijks gemaakt, want (vermoedelijk) de Lek is op de achtergrond te zien. De compositie is fraai, de koppen van de koeien staan op de juiste plaats. De foto is mooi belicht en laat veel detail zien. In de plas water is weerspiegeling van een deel van de linker koe te zien. De jury is getroffen door deze foto en vindt hem, ondanks dat er maar 1 in deze categorie is ingekomen, een terechte winnaar.

De foto is gemaakt door: Suze Hulshof. Suze mag echt trots zijn op deze foto.

Leeftijdscategorie: 18 jaar en ouder

In deze categorie zijn 34 foto’s ontvangen. In deze categorie werden de 18 foto’s terzijde gelegd waardoor er slechts 16 foto’s aan de opdracht voldeden. 16 prachtige foto’s met waterhoentjes, zwanen, futen, lammetjes, gansjes, eendjes, ooievaars, aalscholver en een fazant. Uiteindelijk bleven er twee foto’s over. De jury is van mening dat beide foto’s in aanmerking komen voor de winnende foto. Dit houdt in dat de foto’s goed zijn opgebouwd, goed belicht en sfeer uitstralen. Technisch zijn beide foto’s in orde. Toch mag slechts 1 foto de beste zijn, de jury moest dus een definitieve keus maken. Hier speelt gevoel en inlevingsvermogen een rol.

Van de winnende foto is de jury van mening dat hier meer moeite moet zijn genomen om de foto te kunnen maken. Daarnaast is precies op het goede moment afgedrukt. De jury is daarom van mening dat de foto met vader en moeder Fuut die het jong een visje voert een terechte winnaar is.

De winnende foto is gemaakt door Gerda van Blanken.

Tip: De jury denkt dat de foto in de bewerking te veel is verscherpt, Gerda wordt geadviseerd hier voorzichtig mee te zijn. Omdat de jury de nabewerking niet in haar beoordeling heeft meegenomen, heeft dit aspect hier geen rol gespeeld.

Was getekend,

Namens Joke en Nel,

Wim Deelen

Back To Top
Lid worden