Skip to content

Stijn Philips zamelt geld in voor natuurfilm Alblasserwaard

ALBLASSERWAARD • Professioneel natuurfilmer Stijn Philips heeft een droom: een film maken over de Alblasserwaard, de streek waar de oud-Giessenburger in opgroeide. Maar daarvoor heeft hij geld nodig. Deze week ging zijn crowdfundingsactie van start om de benodigde euro’s binnen te halen.

Urenlang bracht hij al in de weilanden rond Giessenburg door om de paartijd van hazen vast te leggen. Het resultaat, de korte film ‘Rammeltijd’, leverde onverwacht veel enthousiaste reacties op. “Zelfs mijn automonteur begon over mijn hazenfilm”, lacht Stijn Philips. “Ik wilde als vervolg in de Alblasserwaard een langere natuurfilm maken. Voor de schoonheid van deze streek krijg ik steeds meer oog en die wil ik graag vastleggen.”

Het idee is in de basis eenvoudig: een jaar uittrekken om de vier seizoenen in deze streek te filmen. Bekende soorten als buizerd en grutto zullen aan bod komen, net als onbekendere als de kleine zwaan en reeën. “Die lopen hier gewoon door de polder. Denk ook aan een gebied als de Donkse Laagten in Brandwjik; lang niet iedereen weet hoe bijzonder en waardevol dit oud-Hollandse landschap is.”

Vertrouwen
Maar daarvoor is wel geld nodig. “Dat hoop ik deels via crowdfunding binnen te halen. Ik hoop dat Alblasserwaarders me hierin willen steunen en het vertrouwen willen geven. Ze kopen een bioscoopkaartje voor een film die nog gemaakt moet worden. Op mijn site staat aangegeven welke tegenprestaties ik aanbied, voor zowel particulieren als bedrijven.”

Uitgangspunt van de oud-inwoner van Giessenburg is het maken van een film van twintig, 25 minuten. Dat lijkt weinig voor een jaar werk. “Maar natuurfilmen is ongelooflijk intensief. Er gaat veel tijd zitten in het wachten op het juiste shot, het monteren en het eronder plaatsen van muziek en commentaar. Om een indruk te geven: voor de film van anderhalf uur over de Wadden van de bekende filmer Ruben Smit was een budget van anderhalf miljoen euro beschikbaar. Mocht er meer geld binnenkomen dan ik begroot heb, dan maak ik met alle liefde mijn film langer.”

Draagvlak
Het binnenhalen van euro’s is niet het enige doel van de geldinzamelingsactie. “Draagvlak is voor mij ook belangrijk. Als er veel mensen een donatie doen, weet ik dat er behoefte is aan zo’n film over de Alblasserwaard. Daarnaast heb ik meerdere subsidiegevers aangeschreven; als je kunt aantonen dat veel streekbewoners het project steunen, maak je meer kan op een bijdrage.”

Voor Stijn Philips is zijn film een ode aan de streek. “En het is ook een oproep om er zuinig op te zijn. Wat we hier hebben, is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we heel zuinig op zijn.” Voor meer informatie en doneren: klik op de link.

Bron: het Kontakt/Beeld: Geurt Mouthaan

Back To Top
Lid worden