Skip to content

Expositie ‘De wereld van de Bouwplaat’ in het Reghthuys

GIESSENBURG • In museum Het Reghthuys in Giessenburg wordt zaterdag 26 januari de nieuwe expositie ‘De Wereld van de Bouwplaat’ geopend.

De heer J. van den Bor uit Putten leverde samen met uitgeverij Leon Schuijt uit Alkmaar veel prachtige werkstukken van bouwplaten hiervoor aan, zoals bijzondere gebouwen, schepen, vliegtuigen, dieren en vogels.

Bouwplaten zijn al heel oud. De oudst bekende bouwplaat dateert uit 1529 en bevindt zich in het Germanisch Nationaal Museum te Neurenberg. In de negentiende eeuw verschijnen de kartonnen bouwplaten in grote getale. Tot in de tweede wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze bouwplaten. Leveranciers van deze bouwplaten waren vooral Duitsland en Frankrijk, maar ook uit Spanje kwamen vanaf het eind van de negentiende eeuw veel bouwplaten.

Zakte na de oorlog de markt in, in de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwam er opnieuw veel belangstelling voor de bouwplaat. Velen denken dat bouwplaten voor kinderen zijn. Niets is echter minder waar. Juist voor volwassenen is het maken van grote bouwplaten een bijzondere hobby. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kleine bouwplaten, die wel geschikt zijn voor de jeugd.

In het museum zijn mooie werkstukken te bewonderen, maar zijn ook bouwplaten te koop voor zowel volwassenen als kinderen.

De expositie is te zien tot en met zaterdag 1 juni 2019. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden