Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Snoeiende vrijwilligers onderhouden boomgaarden tijdens NLdoet
Naast de Arkelse Koepelkerk ligt een oude boomgaard, tussen de Onderweg en de Lingedijk, op de grens van het dorp met Gorinchem. De boomgaard is ooit aangekocht door de gemeente als mogelijke uitbreiding van de begraafplaats. Het stuk grond werd zaterdag aan de gemeenschap gegeven met de hoop op meer ‘biodiversiteit’ door middel van burgerparticipatie. Vrijwilligers gaan de 5000 vierkante meter grote boomgaard onderhouden.
Eline Lohman 17-03-19, 18:59
Arie van den Berg, die burgerinitiatieven en dorpsraden en de gemeente Molenlanden met elkaar verbindt, nam het initiatief voor de overdracht aan de vrijwilligers van Natuurtuin De Punt. ,,Het stuk grond is van de gemeente; vorig jaar is de pachtovereenkomst beëindigd”, vertelt hij, terwijl hij op het stuk grond aan de slag is. ,,Toen vroegen we ons af: ‘Wat gaan we met het stuk grond doen?’ In beheer nemen is niet handig. Maar we willen het stuk ook niet kwijt. Daarom besloten we contact op te nemen met De Punt. Gelukkig hebben zij het initiatief omarmd. Ik ben er heel blij mee dat vrijwilligers de boomgaard gaan onderhouden en dat zij zo enthousiast zijn. Op deze manier komt het de biodiversiteit ten goede. De boomgaard is een mooi stukje natuur. Fijn dat het zo opgelost kan worden.”
Reuring
Er is gelijk reuring bij de boomgaard. Tijdens NLdoet slaan De Punt en Prachtlint – een initiatief dat de komende jaren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een lint laat ontstaan van natuurlijke parels, waaronder dus in Arkel – de handen ineen om de boomgaard aan te pakken. Tal van vrijwilligers zijn bezig met snoeischaren en schoppen, want er is genoeg te doen. Zij laten zich niet hinderen door de wind, de buien en de niet zo hoge temperatuur. Terwijl de een struiken plant, kapt een ander een boompje. De struiken zijn speciaal voor vlinders, vogels en bijen.
Extra handen
Ton de Boon (61) uit Gorinchem is druk in de weer met een schop. Hij is een van de zes vaste vrijwilligers die zich sowieso al gaan inzetten voor de boomgaard – of het nu NLdoet is of niet. ,,Ik heb echt een passie voor natuur; ik ben ook natuurgids in de Biesbosch. Ik vind het mooi om mee te helpen en iets te geven aan de Arkelse gemeenschap. Daarom zit ik bij de kerngroep van vaste vrijwilligers. Misschien ga ik niet wekelijks aan de slag in de boomgaard, maar ik wil me zeker geregeld blijven inzetten.”
In totaal zijn er dertig vrijwilligers tijdens het landelijke evenement NLdoet naar de boomgaard gekomen. Met name mensen uit het eigen netwerk, vertelt Kees Maarse, voorzitter van De Punt. ,,Maar ook wat nieuwe mensen. Alle extra handen zijn welkom, ondanks de vaste kerngroep aan vrijwilligers. We hopen dat nieuwe mensen ook na NLdoet blijven hangen. Wij zijn er heel blij mee dat wij nu de boomgaard blijvend gaan onderhouden. Dat is een buitengewoon goed initiatief van de gemeente. We zijn al jaren bezig om zaken in de natuur aan te moedigen. Dit is een fantastische kans om de natuur op deze locatie te ontwikkelen. Er komt iets heel erg moois voor de vogels, vlinders en bijen. We gaan nu eerst een inhaalslag maken qua achterstallig onderhoud. Of dat er is? Jazeker. We moeten veel snoeien en maaien en op slechte plekken moeten bomen vervangen worden.”
Plannen
Er zijn allerlei plannen met de boomgaard. Van den Berg: ,,In de nabije toekomst wordt dit een openbare plek, waar mensen fruit – zoals peren en pruimen – kunnen plukken. Verder gaat een biologische imker bijenkasten neerzetten. Maar voor nu zijn we nog bezig met de inrichting van de boomgaard.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock