Skip to content

Rosita komt zelden bij de supermarkt: ‘Pure streekproducten, daar hou ik van’

AAN TAFEL|Een glaasje melk of een stukje vlees haalt Rosita van Steenis bij boeren, vis rookt ze helemaal zelf. En álles met een Surinaams tintje.

Roos van Bijnen 17-03-19, 17:36

Een supermarkt bezoekt Rosita van Steenis (59) maar zelden. Af en toe nog wel om koffie en bruine bonen te kopen, bekent de Meerkerkse, maar verder haalt ze alles bij omliggende boerderijen. ,,Pure streekproducten, daar hou ik van”, zegt ze. ,,Niks is beter dan je eten halen bij de bron zelf. Weet jij veel wat er anders allemaal ingestopt wordt!?”

Haar ouders hebben Rosita altijd natuurlijk eten bijgebracht. Tot haar 13de woonde ze in Suriname, wat ze zich nog goed voor de geest kan halen. ,,In principe werd alles daar gebruikt. Denk aan een kip: hier gooien we de poten vaak weg, daar werd er later nog soep van getrokken.” Het liefst maakt ze iedere dag nog een gerecht met een Surinaams tintje. ,,Ik kan niet altijd dezelfde kruiden vinden, maar puur is het wel altijd. Daardoor ben ik actiever.”

Vis roken
Ze loopt de deur door naar buiten, waar de rookoven staat. ,,Ben je er klaar voor? Hier komen ze, hoor”, grapt ze. Een paar rijen regenboog­forellen komen tevoorschijn, hangend aan haken. In de zomermaanden rookt ze soms wel een keer of zes per week vis.

Samen met haar man Bert begon ze twintig jaar geleden Forellenvisvijvers Zederik. ,,Mensen mogen tegen betaling in onze vijvers vissen. Daarna hebben ze een paar keuzes: wat ze vangen, mogen ze meenemen, ruilen voor gerookte vis of doneren aan de Voedselbank.”

Veel bezoekers kiezen voor de laatste twee opties, dus Rosita rookt zich vaak ‘suf’. ,,Maar dat vind ik gelukkig ook leuk om te doen. Vis is een natuurproduct en ik vind het heel belangrijk dat daar bewust mee wordt omgegaan.” Voor mensen die nog nooit een visje hebben gegeten, heeft ze steevast hetzelfde advies. ,,Dan geef ik hen een hele gerookte vis mee. Als zij hem zelf fileren, ben je volledig bezig met die vis en zijn geuren. Dan zeggen ze: ‘Maar de kop van die vis kijkt me zo aan’. Maar dat is juist wat ik bedoel: het heeft geleefd en dat moet je je realiseren.”

Rosita van Steenis
Bert en Rosita zijn absolute visfans, want bijna iedere dag staat er wel eentje op hun menu. ,,Door de macaroni of de salade, het kan eigenlijk altijd wel. En het is ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten en voor je botten. Dus gezond én ontzettend lekker. En dan niet gefrituurd, hè, je moet wel die pure smaak behouden.”

Vers koken hoort er nu eenmaal bij, meent Rosita. ,,Ik hoop dat iedereen dat weer eens gaat doen. Ook al is het druk bij onze visvijver, tussen de bedrijven door maak ik de groente al even schoon. Als je weet wat je eet, word je volgens mij een stuk gelukkiger.” Of ze koken leuk vindt, weet ze eigenlijk niet. ,,Het gaat erom dat je je lichaam geeft waar het zelf om vraagt. Dat je er dus goed voor zorgt. Vis helpt daar bijvoorbeeld al bij. Wil je er eentje?”

Hoe rook je een forel?
Het is een hogere vorm van kunst, vindt Rosita. Het roken van vis is namelijk niet zomaar geklaard. Zo wordt een regenboog- of zalmforel in zijn geheel een dag van tevoren gepekeld en daarna afgespoeld en aan haken gedaan. ,,Dan worden de vissen een uur of drie op een temperatuur van 80 tot 90 graden gerookt”, vertelt ze. ,,Maar daarmee is het nog niet klaar. Echt goed gerookte vis heeft te maken met de kwaliteit van de vis, maar ook met de snippers hout en de hoeveelheid lucht die in de rookruimte hangt. Uiteindelijk is dat het allemaal waard, want het is echt lekker.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden