Skip to content

Provincie betaalt mee aan ‘Waterliniefeest’

Stichting Oude Hollandse Waterlinie krijgt ruim 100.000 euro subsidie van de provincie Zuid-Holland. Het merendeel van het geld – 73.000 euro – is bestemd voor de voorbereiding van het jubileumjaar 2022. De Oude Hollandse Waterlinie, waartoe onder meer de vestingen Gorinchem, Nieuwpoort en Woudrichem en slot Loevestein behoren, bestaat dan 350 jaar.

Ook bij de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en Noord-Holland zijn subsidieverzoeken ingediend voor de viering van het jubileum. In de Stichting Oude Hollandse Waterlinie zijn veertien vestingsteden en twee waterschappen verenigd.

Hiervoor is inmiddels een plan in grote lijnen gemaakt, het zogenoemde bidboek. Hierin staan onder meer suggesties voor allerlei publieksactiviteiten waaronder festivals, exposities en het naspelen van zee- en veldslagen.

Het belangrijkste doel van de festiviteiten is meer bekendheid te geven aan de betekenis van de linie, die een belangrijke rol speelde in de verdediging van de Republiek der Verenigde Nederlanden tegen de Fransen. Stadhouder Willem III van Oranje wordt opgevoerd als icoon van die tijd.

Zo is er ook een plan om het Oude Hollandse Waterliniepad beter op de kaart te zetten. Dit loopt van Gorinchem tot Muiden en is nu vooral in trek bij langeafstandswandelaars. De stichting wil de route aantrekkelijker maken voor bewoners van de regio zelf.

Bron: AD Rivierenland/foto: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden