29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Podcasts veroveren ook de polder: ‘Het is meer dan iemand een microfoon onder z’n neus schuiven’
Het is als Netflix, maar dan met radio. Podcasts zijn hip. Er is nu zelfs een reeks compleet gewijd aan het leven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. ,,We hebben een zwak voor ‘poldermensen’”, zeggen makers Bram van der Wal en Joost-Jan Kool.
‘Podcast De Polder’, zo heet de ‘radio on demand’-serie van Van der Wal en Kool. En dat zullen de luisteraars weten. Elke aflevering wordt afgesloten met een montage van toeristen in Kinderdijk, die de naam van de reeks proberen uit te spreken in ‘steenkolen Nederlands’. Een gebbetje, aldus de makers. ,,Maar begrijp ons niet verkeerd: de reeks is geen gebiedspromotie.’’
Loeiende koeien op de achtergrond
Het principe van de podcast is simpel: een bekende (oud-)inwoner van de regio wordt door Van der Wal en Kool geïnterviewd. Niet in de studio, maar op een voor hem of haar belangrijke plek. Het interview met boer Matthijs Baan in aflevering één, vindt bijvoorbeeld plaats in zijn stal in Molenaarsgraaf. Op de achtergrond loeien de koeien. ,,We willen graag een sfeer neerzetten. En niet per se journalistiek bedrijven”, zegt Kool. ,,Al komt het wel voor dat je al pratend denkt: ‘Hoe zit dat?’ En dan alsnog de diepte in gaat.”
Oud-onderwijsman Van der Wal en Kool – ‘griffiemedewerker, huisman en af en toe schrijver’ – kennen elkaar uit het wielerwereldje in de Alblasserwaard. Ze werkten eerder samen voor het boek ‘100Waard’, met portretten van inwoners van de regio. Met podcasts hadden ze geen ervaring. ,,Het is een mooie, nieuwe manier om de ‘eigenheid’ van mensen in deze regio te laten zien. Daar hebben we wel een zwak voor, poldermensen”, zegt Van der Wal. Lachend: ,,Al snel bleek het meer te zijn dan iemand een microfoon onder z’n neus schuiven. We hebben iemand voor de muziek, de montage.”
Podcast De Polder gaat niet alleen over het landschap of het boerenleven, zo benadrukken de makers. ,,De polder is de rode draad, maar niet hét gespreksonderwerp. Het risico bestaat dan dat het clichématig wordt”, stelt Kool. ,,En we houden het ook graag interessant voor een zo breed mogelijk publiek.”
Geen gêne
De afleveringen duren elk een goed half uur. De muziek is van handen van zanger/cabaretier Izak Boom, die in aflevering twee zelf centraal staat. De overige twee afleveringen draaien om Kees Commijs, voorzitter van de agrarische natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker, en Sjors Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden. ,,Hij is afkomstig uit de radiowereld, maar blijft ook gewoon ‘Sjors uit Meerkerk’. Mijn broer heeft vroeger nog bij hem in de klas gezeten”, vertelt Van der Wal. ,,Mensen die we spreken kennen we vaak al. En dat maakt dat je minder gêne voelt om naar bepaalde dingen te vragen.”
Wanneer de volgende afleveringen van Podcast De Polder verschijnen, is nog niet bekend. Al hebben de makers wel een duidelijk ‘verlanglijstje’ van interviewkandidaten. Wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum staat er, maar ook bijvoorbeeld de in Giessenburg opgegroeide filosoof Marjan Slob. ,,En we hebben al een afspraak met Marieke de Man. Zij komt uit Herwijnen en werkt bij de Evangelische Omroep”, aldus Van der Wal. ,,Het mooie aan het fenomeen ‘podcast’ is dat je echt iemand leert kennen. Als maker én als luisteraar.”
De afleveringen van Podcast De Polder zijn te vinden via Spotify en op www.podcastdepolder.nl
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit