Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Plannen voor duurzame vakantiehuisjes op de mooiste plekken van de Alblasserwaard
Ze worden duurzaam, energieneutraal en komen op de ‘mooiste plekjes in de polder’. De Gespreide Herberg wil bijzondere vakantiehuisjes plaatsen in de Alblasserwaard.
Wakker worden terwijl je de zon ziet opkomen boven het weidse polderlandschap. Op de achtergrond hoor je de koeien. De dichtstbijzijnde buren zitten honderden meters verderop. Lisanne Addink ziet het al helemaal voor zich. Samen met Arjan Kraijo, Elco van den Berg en haar man Remco runt zij ‘De Gespreide Herberg’. Die naam wijst subtiel op wat de bedoeling is van het initiatief: de komst van diverse kleine vakantiewoningen oftewel herbergjes.
En dan niet ‘op een kluitje’, maar verspreid over de hele Alblasserwaard. ,,Het gebied heeft zoveel moois te bieden, maar bezoekers komen vaak niet verder dan een paar uurtjes bij de molens in Kinderdijk’’, zegt Addink. ,,Daar willen we wat aan doen op een manier die hier ook past. Geen groot vakantiepark of hotel dus, maar maximaal twee of drie huisjes bij elkaar. Op de mooiste plekjes van de polder.’’
Momenteel wordt gewerkt aan twee ontwerpen voor de herbergjes, die volledig energieneutraal en ‘off-grid’ moeten worden. Eén prototype huisje wordt gemaakt door leerlingen van het Da Vinci College in Dordrecht. Addink: ,,Een combinatie van luxe en de ‘looks’ van een ouderwetse boerenschuur. Daar zetten we op in. Uiteindelijk kiezen we voor één model dat we op meerdere locaties kunnen plaatsen. Er is ruimte voor zo’n zes personen.’’
Materiaal
Voor de bouw wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame én streekeigen materialen, stellen de initiatiefnemers van De Gespreide Herberg. ,,Daarvoor werken we samen met Recyclingcentrale KoreNet in Groot-Ammers. We geven hen een ‘boodschappenlijstje’ met materialen die we nodig hebben, bijvoorbeeld dakpannen of kozijnen. Wanneer KoreNet die overhoudt bij een sloopklus, krijgen wij een belletje’’, aldus Addink.
Samen met haar man Remco is zij de drijvende kracht achter ‘VerdraaidGoed’, dat op zoek gaat naar een tweede leven voor afgedankte producten of materialen. ,,Dus hierbij komt zeker onze kennis om de hoek kijken’’, lacht ze. ,,Elco weet als voormalig bedrijfsleider van De Burgemeester in Bleskensgraaf dan weer alles van ‘hospitality’, en Arjan heeft ervaring met het verhuren van huisjes en zaken als vergunningstrajecten. We vullen elkaar dus goed aan. En hebben allemaal hart voor de Alblasserwaard.’’
Inmiddels gaat het het project al voor de wind. Zo werd 70.000 euro subsidie toegekend door de provincie Zuid-Holland, de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Europese Unie. En lopen er gesprekken met de gemeente Molenlanden. Burgemeester en wethouders lieten deze week alvast weten positief te staan tegenover de komst van zes ‘herbergjes’, al moet de gemeenteraad daar nog wel mee akkoord gaan.
Aan tafel
Het gaat om drie huisjes aan de Lekdijk bij Langerak, twee aan de Tiendweg in die plaats en één herbergje aan de Hoogt in Goudriaan. Ingezet wordt op een vergunning met een termijn van tien jaar. ,,Binnenkort gaan we met omwonenden in gesprek over of zij ook een rol willen spelen binnen het project’’, zegt Addink. ,,Misschien vinden mensen het wel leuk om bezoekers mee te laten kijken op de boerderij, of om ze ’s avonds aan te laten schuiven voor het eten. Ook op die manier wordt het echt iets van de streek.’’
De Gespreide Herberg hoopt volgend jaar al de eerste gasten te kunnen verwelkomen in één of twee vakantiehuisjes. Uiteindelijk moeten dat er misschien wel tientallen worden, met daarnaast ook ‘herbergjes’ in bijzondere bouwwerken. Zo is molen Jan van Arkel in Arkel in beeld om te worden omgebouwd tot overnachtingsplek met kamers én groepsaccommodatie.
,,Zo krijgen mensen straks de keuze: wil je in een herbergje in de polder slapen of in een bijzonder object zoals een molen of gemaal?’’, vertelt Addink. ,,De Gespreide Herberg moet een begrip worden dat de Alblasserwaard op de kaart zet. En ervoor zorgen dat mensen misschien ook denken: ‘Ik heb nu dát herbergje gezien, maar ben heel erg benieuwd naar die andere locatie. Het is er in die regio zo prachtig mooi’. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: de Gespreide Herberg