Skip to content

De Marokkaanse keuken is Nora met de paplepel ingegoten: ‘Ik ben het gaan waarderen’

AAN TAFEL | Een stukje Marokko, middenin Giessenburg. Tussen de tajines in haar winkel vertelt Nora Ait Chitt alles over de keuken van haar vader.

Toegegeven, Nora Ait Chitt (27) is eigenlijk meer fan van het opeten van gerechten, dan van de bereiding ervan. Maar voor koken met een tajine maakt ze een uitzondering. ,,Mensen vragen me soms of het moeilijk is, koken in zo’n ‘puntpot’. Maar zelfs ik kan er dus goed mee werken. En lékker dat het dan wordt.”

Nora glundert, terwijl ze in haar Giessenburgse winkel De Tagine staat. Dat ze het werk van haar ouders kan voortzetten, vindt ze prachtig. ,,Mijn vader is Marokkaans en mijn moeder Nederlands. Jaren geleden bedachten ze dat ze een stukje van de Marokkaanse cultuur aan anderen wilden overdragen. Dus begonnen ze met de verkoop van de bekendste pan van mijn vaders thuisland: de tajine.”

Best intens
De Marokkaanse keuken is haar met de paplepel ingegoten. ,,Die manier van eten ben ik, nu ik ouder ben, echt gaan waarderen. Eten met een tajine aan tafel is best intens, als je erover nadenkt. Je zit dan namelijk met zijn allen uit dezelfde schaal te eten, met een stuk brood in je handen dat als een vork fungeert.”

Ze moet even lachen. ,,Vroeger kon ik me er weleens aan ergeren als mijn moeder erop hamerde dat ik mijn handen moest wassen voor het eten. Nu snap ik hoe belangrijk het is. Je zit met het hele gezin namelijk uit één schaal te eten. En dat eten samen delen, brengt op zijn beurt ook weer een wij-gevoel met zich mee.”

Van heinde en verre krijgt ze mensen over de vloer die de Marokkaanse keuken beter willen leren kennen. Wekelijks geeft Nora daarom workshops in koken met een tajine. ,,Ik merk dat sommige mensen denken: die keuken zal ik wel niet lusten. Ze komen er dan al snel achter dat bij Marokkaans kokkerrellen ook ‘gewoon’ dezelfde Nederlandse groenten worden gebruikt. Alleen wordt er dan wel vaak nog een zoetje toegevoegd, bijvoorbeeld een pruim of een abrikoos door een gerecht heen.”

Gezonde voeding
Dat gezonde voeding belangrijk is, is de Giessenburgse zich steeds meer gaan realiseren. ,,Als je met een drukke baan slecht eet, gaat je energieniveau al snel achteruit. Daarom probeer ik op mijn voeding te letten. Al zeg ik ook eerlijk dat ik het zeker ook een keer lekker vind om uit eten te gaan en kennis te maken met andere keukens. Maar dan moet het ook wel écht lekker eten zijn.”

Want waar Nora van geniet, is absoluut de kleurrijke keuken van haar vader. ,,Als je alleen al even zou inbeelden hoe zo’n tajine-gerecht eruitziet. Denk maar aan al die verschillende groenten, gegarneerd met wat koriander. En met kleuren van kruiden als kurkuma en ras el hanout, komijn en rode paprikapoeder. Zelfs als je er zo over nadenkt, ruík je toch gewoon in gedachten die Marokkaanse geuren?”

Kruiden uit vaders jeugd
Als je het Nora vraagt, is dit de kruidenmix zoals het hoort. Ze heeft het over ras el hanout, wat letterlijk ‘de beste van de winkel’ betekent. ,,Ze zeggen dat het 99 kruiden in één mixje zijn, al zullen daar in werkelijkheid vast wat minder in zitten”, vertelt ze.

Ze verkoopt het potje kruiden ook in haar winkel. ,,En dat is wel bijzonder, want ik koop het in bij een oud mannetje in Marrakesh. Iemand waar mijn vader in zijn jeugd deze specifieke kruiden al haalde. Dus er zit nogal wat nostalgie in zo’n klein potje gemalen kruiden.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden