Skip to content

Persbericht Museum de Koperen Knop | Expositie Textielparels

Deze herfst is in Museum De Koperen Knop de speciale expositie Textielparels. Deze is samengesteld uit de unieke eigen textielcollectie van het museum en staat In het teken van het afscheid van museumdirecteur Alida Ambachtsheer. Met in de expositieruimte oude en antieke objecten, in het voorhuis parels tussen de vaste collectie en buiten in de bijgebouwen toont de textielgroep Windkracht 10 op de collectie van De Koperen Knop geïnspireerde werken.

TEXTIELCOLLECTIE
De textielcollectie is in de afgelopen 35 jaar opgebouwd en omvat objecten uit de periode 17e eeuw- (vooral merk- en stoplappen) – tot half 20e eeuw. U vindt er kanten streekmutsen, gehaakte mutsen, bovenkleding voor dames en in mindere mate voor heren en baby- en kinderkleding. Daarnaast zijn er ook veel accessoires zoals handschoenen, kanten kragen, omslagdoeken, reismandjes, tasjes, sieraden, hoeden, kousen en schoenen. En uiteraard ook onderkleding en huishoud- en bedlinnen. De merk- en stoplappen en vele handwerkvoorbeelden zijn ook een onderdeel van de collectie, waaronder bijzondere pronkrollen.

UITSCHIETERS
Opvallend in de expositie is een blauw-beige-zwart dameskostuum van rond 1860, dat op het affiche is opgenomen. Een andere bijzonderheid is de bruidsjurk van Viktor & Rolf, in 2006 ontworpen voor de speciale H&M collectie. Het uitzoeken van parels uit de omvangrijke collectie was enorm inspirerend voor de commissie, die de expositie heeft voorbereid. Hoewel er soms ook aankopen worden gedaan zijn de meeste textiele objecten via schenkingen verkregen. Ook uit nalatenschappen krijgt het museum regelmatig prachtige objecten, onder meer een schoudermantel uit de 18e eeuw van wijlen Herman Roza.

DE EXPOSITIE
In de bijgebouwen en buiten zijn nieuwe parels te zien, gemaakt door de leden van textielgroep Windkracht 10. Zij hebben zich hiervoor laten inspireren door de parels van De Koperen Knop. In het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam is in de hal een kleine deelexpositie opgesteld. Op De Etage van dit museum draait de korte film Stripshow 1850, uit de collectie van het Zeeuws Museum en vervaardigd door Paul en Menno de Nooijer. Hierin is te zien wat er half 19e eeuw allemaal aan kleding over elkaar gedragen werd. Ook is hier een Power Point van een greep uit de textielcollectie van Museum De Koperen Knop te zien.

Daarnaast zijn er rond de expositie veel extra activiteiten, zoals lezingen, workshops en demonstraties. Zie hiervoor de website www.koperenknop.nl.

DE KOPEREN KNOP
De expositie opent op 9 september en loopt t/m 25 november 2023. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373  AD  Hardinxveld-Giessendam) is open dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum heeft een museumcafé, een museumshop en een royale ontvangstruimte met veel voorzieningen. Informatie: koperenknop@koperenknop.nl of 0184-611366.

Back To Top
Lid worden