Skip to content

Ottolanders als komisch duo in musical De Kleine Zeemeermin

Kunstmin gaat zondag diep de zee in met De Kleine Zeemeermin. Een musical over het bekende sprookje dat zich afspeelt in de oceaan. Bedacht en geproduceerd in onze regio met twee Ottolanders als komisch duo.

Jannelie Bras 06-12-18, 18:16

De Kleine Zeemeermin is een productie van Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf. Eigenaar Michael van Hoorne speelt ook mee in de musical. Hij vormt samen met Esther van Santen het komische duo Titus en Fien, die in de musical de gemene zeeheks en haar man vertolken.

,,Wij zijn twee terugkerende karakters in de musicals van Van Hoorne”, vertelt Van Hoorne. ,,Onze musicals zijn gebaseerd op sprookjes, die soms best eng kunnen zijn. Titus en Fien zorgen voor de humor en maken het minder griezelig.”

Touren
Het duo toert sinds september met de cast van de musical door het hele land, maar kijkt uit naar deze ‘thuiswedstrijd’. ,,We wonen allebei in Ottoland en het is leuk om een keer dichtbij huis op te treden. Kunstmin is een prachtig theater en door de indeling van de zaal is er altijd heel leuk contact met het publiek”, vindt Van Hoorne.

,,Ik ging vroeger vaak naar Kunstmin, geweldig vond ik dat”, vult Esther van Santen aan. ,,Om er nu zelf te mogen staan, is natuurlijk supergaaf.”

Ze is zondag even terug in haar geboortestad, waar haar liefde voor musical is opgebloeid. ,,Ik zat op het Thuredrecht College, nu het Insula College, in Dordrecht. In de vierde deed ik voor het eerst mee aan een schoolmusical over Oliver Twist en toen heb ik het licht gezien. Ik had daarvoor nooit gedacht dat ik het theater in zou gaan, maar zou nu niet meer anders willen.”

Moppen
Als het knalgroene tovenaarsduo Titus en Fien hebben Van Hoorne en Van Santen een grote fanbase opgebouwd bij kinderen van 4 jaar en ouder. ,,We hebben een eigen YouTube-kanaal waarop we onze uitzendingen plaatsen. Favoriet zijn elke aflevering weer onze moppen”, vertelt Van Hoorne.

En die moppen nemen Titus en Fien ook mee op de planken tijdens de musicals waarin ze figureren. ,,De Kleine Zeemeermin is de vijfde musical waarin we als duo meespelen”, vertelt Van Santen. ,,Het is begonnen bij De Gelaarsde Kat. Daar werden Titus en Fien zo goed ontvangen, dat we besloten om ze in ieder sprookje mee te nemen.”

Slechteriken
In De Kleine Zeemeermin spelen Titus en Fien de slechteriken. ,,Ik speel de gemene heks die graag koningin wil worden van het land. De Kleine Zeemeermin droomt van een leven op het land en verruilt haar prachtige stem voor benen.” De prins, die tijdens een storm is gered door de zeemeermin, doet er alles aan om het meisje met die mooie stem te vinden om met haar te trouwen. ,,Fien probeert om met de stem van de zeemeermin de prins in te palmen en met hem te trouwen om zo koningin te worden. Maar de klunzige Titus staat haar plannetjes steeds in de weg.”

Het is eigenlijk het bekende verhaal van het sprookje dat ook door Disney is uitgebracht. ,,We hebben er een eigen draai aan gegeven met zelfgeschreven liedjes, muziek en karakters”, vertelt Van Santen. Zo heet de Kleine Zeemeermin in het sprookje van Van Hoorne geen Ariel, maar Elize en haar trouwe vriendje heet in dit geval geen Botje, maar Gup.

Lachgolven
Het tovenaarsduo zorgt voor de interactie met het publiek en de grappige noot tijdens de voorstelling. ,,Het is echt een uitje voor het hele gezin. Er zijn vaak twee lachgolven te horen in de zaal. Er zijn de grapjes voor de kinderen en er is de humor die over de kinderen heengaat en alleen begrepen wordt door de ouderen”, zegt Van Hoorne.

Het is voor de eigenaar soms lastig om zijn rol als directeur en theaterspeler te combineren, maar hij wil het theater echt niet opgeven. ,,Als je een ventje op de tweede rij hoort schaterlachen om een grap en hij na de show naar je toe komt om te vertellen hoe grappig hij het vond, ja, dat is geweldig”, vindt hij. ,,Je krijgt de reacties van zo dichtbij mee. Uiteindelijk doe je het toch voor de kinderen en de ouders, om hen een geweldig leuke dag te geven”, vult Van Santen aan.

Meet and greet
Na de voorstelling is er altijd een meet and greet met de acteurs, onder wie Sita Vermeulen die de rol van de Kleine Zeemeermin speelt. ,,We gaan dan met iedereen die dat wil op de foto en er kan gedanst worden bij het Onderwaterbal. We vragen de kinderen om verkleed naar de show te komen. Zo kunnen ze meedoen aan de Sprookjesverkleedwedstrijd en maken ze kans op prijzen.”

De musical trekt in het hele land volle theaterzalen en ook in Dordrecht is een extra voorstelling ingepland.

De middagvoorstelling van 14.00 uur is zo goed als uitverkocht. Om 11.30 uur is er meer kans om de avonturen van de Kleine Zeemeermin, Titus en Fien mee te beleven. De voorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 13 euro.

Voor meer informatie, klik hier.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden