Skip to content

Kip in je schoen: Sint geeft de basisschool een boerderijtje

Na een moestuin heeft de basisschool in Giessen-Oudekerk sinds gisteren ook een kinderboerderij op het schoolplein. Niemand minder dan Sinterklaas kwam de eerste dieren brengen. ,,Had er iemand een konijn op zijn verlanglijstje staan?”

Chantal Blommers 05-12-18, 08:54 Laatste update: 09:39

Het Sinterklaasfeest gisteren op de basisschool begon met de aankomst van de goedheiligman en zijn pieten, die op een trekker het schoolplein opreden. Op de wagen stonden ook twee grote dozen die natuurlijk direct de aandacht trokken.

Na het hartelijke ontvangst bleken er een stel kippen en een konijn in te zitten. Kersverse aanwinsten voor de afgelopen weekend in elkaar getimmerde dierenverblijven op het schoolplein. ,,We willen hier een kleine kinderboerderij opzetten, voor zowel de leerlingen van de school als de andere kinderen uit het dorp’’, zegt juf en locatiemanager Ilse Hagoort. ,,We beginnen klein maar zijn ambitieus. Hoe mooi zou het zijn als hier uiteindelijk een lammetje rondloopt?’’

Centrale plek
Hoe gaat dat in zijn werk, een kinderboerderij op het schoolplein? De veiligheid van de dieren is in elk geval gegarandeerd, belooft Hagoort. ,,We zorgen voor een veilig en verlicht verblijf, waarin ze genoeg kunnen bewegen.’’

De dieren worden – onder begeleiding – verzorgd door de leerlingen van de school. ,,We gaan het opnemen in het lespakket’’, vertelt de juf. ,,Dat is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. We hebben al een rooster gemaakt van wie wanneer aan de beurt is. In de weekenden en vakanties komen er vrijwilligers.’’

Maar het plan van de school met de kinderboerderij gaat verder dan de educatie alleen. Het is simpelweg ook een strijd voor de school – die maar iets meer dan dertig leerlingen telt – om te kunnen blijven voortbestaan. Daarom worden er meer functies gezocht voor het schoolgebouw en het plein.

Behalve een kinderboerderij is er eerder al een moestuin opgezet, die ook door de kinderen zelf wordt onderhouden. De gewassen worden verkocht en van de opbrengst worden nieuwe zaden gekocht. De school hoopt dat de kippen die Sinterklaas gisteren bracht veel eieren gaan leggen, zodat ook die kunnen worden verkocht.

Het schoolgebouw doet verder ook dienst als buitenschoolse opvang en heeft een huiskamerfunctie voor ouderen. ,,We willen een centrale plek innemen in het dorp. Op de kinderboerderij zijn ook kinderen welkom die niet bij ons op school zitten”, zegt Hagoort.

Uiteindelijk wil de school nieuwbouw, inclusief eengezinswoningen. Het idee daarachter is zorgen dat het dorp aantrekkelijk blijft voor jonge gezinnen, zodat er ook genoeg kinderen zijn voor de school. Dan kan Sinterklaas er nog vaak een bezoek komen brengen.

32 leerlingen
De basisschool in Giessen-Oudekerk telt op dit moment slechts 32 leerlingen. De kinderen op de locatie zijn verdeeld over twee klassen: groep 1 tot en met 4 zit bij elkaar en groep 5 tot en met 8.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden