Skip to content

Opnieuw grote opgave voor Zuid-Hollandse rundveekeuring in Noordeloos

NOORDELOOS • Wintershow Zuid-Holland in Noordeloos maakt zich op voor een drukke 22e editie op zaterdag 15 februari.

Zuid-Hollandse melkveehouders schreven de afgelopen periode bijna 120 koeien in voor de provinciale keuring. Zo groot als de recordopgave van vorig jaar is dat niet, maar opnieuw blijkt deelname aan de keuring populair binnen de provincie.

Vorig jaar werd er voor het eerst een speciale rubriek gekeurd met koeien die in hun leven al meer dan 50.000 kilo melk hebben geproduceerd. ‘De reacties van inzenders en publiek op deze ‘koninginnenklasse’ waren heel goed, zodat deze rubriek, voorzien van een speciale prijs, ook dit jaar onderdeel uitmaakt van het programma’, meldt de organisatie in een persbericht.

Licht- en geluidsshow
Tijdens de jubileumeditie van twee jaar geleden introduceerde Wintershow Zuid-Holland voor het eerst een uitgebreide licht- en geluidsshow. Doordat veel sponsoren opnieuw hun financiële steun hebben toegezegd zal de keuring weer van dezelfde sfeer worden voorzien.

Ook de competitie met bedrijfgroepen, waarbij deelnemers met drie dieren van hun bedrijf een soort teamwedstrijd houden, zal worden herhaald. ‘Er zijn maar liefst bijna twintig bedrijfsgroepen ingeschreven, waardoor het dagprogramma veel variatie kent.’

Vertrouwde elementen
Naast een herhaling van de vernieuwingen telt de Wintershow ook gewoon zijn vertrouwde elementen. Voor het zesde keer op rij is er weer de competitie voor het winnen van de titel ‘Beste showman van Zuid-Holland’. Jongeren onder de 25 jaar nemen deel aan de competitie voor wie het beste een koe kan presenteren aan de jury: het zogenaamde showmanship. Zo’n twintig jongeren strijden mee om de prijzen.

Na vele voorbereidingen in de vroege morgen, begint om 9.00 uur de officiële keuring. Eerst is het de beurt aan de jeugd, later volgt de exterieurkeuring melkvee. Aan het eind van de keuring zal jury Nick Pinkert uit Markelo uit alle kampioenen ook de algemeen kampioene kiezen.

Piet Pons-prijs
Alle inzenders azen tijdens dit hoogtepunt van de keuring op de trofee die hierbij te winnen is, de Piet Pons-prijs. ‘De kampioenskeuring, het meest spannende onderdeel van de dag, begint omstreeks 14.30 uur.’

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden