Op donderdag 5 december 2024 organiseert de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden weer een presentatieavond…
Oogcontact tussen boeren en fietsers is van levensbelang om ongelukken te voorkomen
Het belang van oogcontact tussen boer en fietser in de polder is groot om ongelukken te voorkomen. Leerlingen krijgen een bijzonder lesje.
Astrid Pel 22-01-19, 16:39 Laatste update: 16:40
Beweeglijke kinderen op de fiets die zware landbouwvoertuigen tegenkomen op een smalle weg. Dat is geen uitzonderlijke situatie in de gemeente Vijfheerenlanden en daarom konden gisteren 155 leerlingen uit het basisonderwijs zelf ervaren hoe iemand in een trekker de fietsers ziet, of liever gezegd, vaak niet ziet.
Scholieren van de agrarische opleiding Prinsentuin in Andel vertellen de schoolkinderen waar ze op moeten letten en nemen hen mee in de hoge cabine van de trekker. Het verschil in leeftijd tussen bestuurder en fietser is soms maar vier jaar.
Een maaimachine, een ploeg met vlijmscherpe uitsteeksels, een enorme mestwagen en een veegmachine zijn achter een tractor gekoppeld op het terrein van Baars in Nieuwland. De leerlingen krijgen bij elk van de vier machines te horen over de dode hoek en het uitzwaaien van de machines.
Indrukwekkend
Sarah Bassa (11) van de School met de Bijbel uit Hei- en Boeicop vindt de trekker met daarachter een grote ploeg indrukwekkend: ,,Het was heel hoog en gaaf. Je ziet echt bijna niets vanaf de trekker en ik heb daarom veel respect voor de mensen die daarin rijden.’’ Ze stak er ook wat van op: ,,Je moet oogcontact maken met de bestuurder en dan zwaait hij zijn arm opzij als je langs kan gaan.’’
Jayden van het Hogen (9) heeft bij zijn opa wel eens op de trekker gezeten in Leerdam en weet dat het belangrijk is om een inham in de weg op te zoeken waar de trekker je voorbij kan gaan.
Een van de berijders van de tractoren is Marijn van Hessel (16) uit Velddriel die afgelopen oktober zijn rijbewijs heeft behaald. Hij zegt: ,,Als je op een trekker achter fietsers zit, kun je beter niet toeteren, daar schrikken de kinderen van.’’
Afhankelijk van waar de kinderen vandaan komen, wordt ingespeeld op bepaalde verkeerssituaties zoals de Kanaaldijk richting Gorinchem en de Lekdijk die ver voorbij Vianen richting Everdingen slingert. Bij de imposante maaikorf-machine mogen de kinderen hard gillen terwijl Anna Kemkes (10) van het Kompas uit Lexmond hoog in de geluidsdichte cabine zit. Verbaasd komt ze eruit en zegt: ,,Ik heb jullie helemaal niet gehoord, alleen wat piepjes. Dus dan heeft gillen geen zin om de chauffeur te waarschuwen als er iets is.’’
Jenna Buiserd (11) van het Fundament in Nieuwland staat bij de mestwagen en heeft haar moeder bij zich. Moeder Carline is blij met de verkeersles. ,,Volgend jaar gaat ze naar Gorinchem met de fiets en daarom is het goed om te horen waar ze op de fiets op moet letten.’’
Gevaren
Het is goed dat kinderen in een veilige omgeving kunnen ervaren wat de gevaren zijn van landbouwverkeer, vinden zowel agrarisch docent Arie Versluis uit Andel en coördinator van deze lessen Linda van der Veer. Maar het zijn zeker niet alleen kinderen bij wie de kennis over landbouwverkeer bijgespijkerd moet worden.
Van der Veer, die geboren en getogen is op de boerderij en ook zelf op een tractor rijdt, zegt hierover: ,,Voor volwassen e-bikers en racefietsers kunnen deze lessen absoluut een eyeopener zijn en ook voor automobilisten. Ik denk dat als de kinderen hierover thuis vertellen, dat ook ouders dingen horen die ze nog niet wisten.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit