Skip to content

Kampeerterreinen steeds vaker het hele jaar open: ‘Alles gaat hier door, koud of niet’

Kamperen in de kou. Steeds meer campings zijn het hele jaar open, zelfs met vorst.

Astrid Pel 21-01-19, 11:55

Koning Winter klopt deze week steeds nadrukkelijker op de deur. Dat weerhoudt Maarten niet om in zijn caravan met dunne wandjes te zitten. Gekleed in alleen een T-shirt doet hij de voortent open. Op zijn hand balanceert een laptop. ,,Het komt nu niet uit, ik ben aan het skypen met Thailand”, zegt hij vriendelijk maar kordaat. ,,Wat ik wel wil zeggen over kamperen in de winter: ik houd van de kou en ik vind dit heerlijk.”

Camping De Grienduil in Nieuwland van Erik van Stuijvenberg (47) is al enkele jaren in de winter open en ook nu zijn tien van de veertien plekken bezet. Hij wijst aan wie er naast Maarten verder op zijn camping in een caravan of kampeerauto zitten: ,,Daar staan Noren die hier overwinteren, verderop zit een vrouw die een boek aan het schrijven is en dit weekend is een stel gekomen uit Amsterdam in een busje.”

Ontvluchten
De Mokummers zijn Patti Ruel (61) en Lucien Wopereis (52). Ze zijn net plannen voor de dag aan het maken. In hun kleine onderkomen vertellen ze het hele jaar door in de weekends de hoofdstad te ontvluchten. Het liefst naar het platteland. Patti: ,,Hier binnen is het heel behaaglijk, want ik houd niet zo van de kou.” Lucien: ,,Alleen als het regent gaan we niet.”

Allebei hebben ze een drukke baan en zoeken de rust met hun kampeerbus, ook ‘s winters. Zij geniet van de overzichtelijkheid in de bus, hij wandelt graag. ,,Jij bent een echte busmus”, voegt Lucien Patti gekscherend toe.

In een tentje buiten ligt de voorraad eten en drinken, potten en pannen. Elke avond bereiden ze zelf hun eten. ,,Kijk, het gasstel is bevroren”, constateert Patti. Het is nog vroeg en de weilanden rondom Nieuwland zijn bedekt met een laag rijp. Het is koud en de zon schijnt. Ze besluiten als ontbijt buiten een eitje te bakken.

Soorten gasten
In het hok voor de receptie legt de kip elke ochtend een ei. Erik van Stuijvenberg haalt het warme ei uit het stro. ,,Alles gaat door hier, zomer of winter”, zegt hij. Aan het begin van het jaar zijn er allerlei soorten gasten. Naast de schrijver en de student die rust en stilte zoeken, is er ook iemand die een hotel is uitgezet omdat hij een hond bij zich had. Een echtpaar uit de regio heeft twee weken er hun winterkamp opgeslagen, omdat de badkamer wordt verbouwd.

Bij ‘s winters kamperen is het zaak rekening te houden met de kou en mogelijk sneeuw. Erik: ,,Als er sneeuw komt maak ik een rondje om mensen te waarschuwen dat ze hun voortent schoonvegen vanwege het gewicht. Doorgewinterde kampeerders weten dat wel.”

Het valt hem op dat winterkampeerders vaak beter zijn voorbereid dan zomergasten. ,,Zij zetten de tent vaak meteen al goed vast. Anders heb je met de harde wind een probleem.” Er zijn nog niet zoveel campings ‘s winters open. Maar Erik en zijn gezin hebben het de hele winter druk. ,,Ook dan is het gezellig. Het lijkt hier dan wel hoogseizoen.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden