Skip to content

Ontspannen theedrinken en taartjes eten in de tuin: de theetuin is populairder dan ooit

De theetuinen schieten in de regio als paddenstoelen uit de grond. Gek is dat niet: ,,Hier zijn de meest idyllische plekjes te vinden.”

Chantal Blommers

De theetuin rukt op in de streek. Pak je in de stad een terrasje, in de polder kun je steeds meer bij mensen ‘thuis’ neerploffen voor een theetje, koffie, versgebakken appeltaart of andere lekkernijen. Met uitzicht over de molens, de koeien of de weilanden. Met name de groeiende groep fietstoeristen lijkt de tuinen te zien als ideale pauzeplek.

,,Mensen komen hier om te genieten van de rust en de ruimte”, zegt Hennie de Wit, eigenaresse van ‘t Groene Broek in Hardinxveld-Giessendam. Ze trekt veel bezoekers uit Dordrecht, weet ze. ,,Die zoeken ons echt op om even aan de hectische stad te ontsnappen. Hier kom je even in het niets.” De Wit startte de theetuin zes jaar geleden met een vriendin. ,,De kinderen gingen het huis uit, ik zocht iets om erbij te doen. Omdat ik houd van tuinieren, bakken en mensen verzorgen, was dit een heel logische optie.”

Vooruitgang
Dat de theetuin populair is komt deels omdat we door economische vooruitgang weer meer uitgeven aan recreatie in eigen land, denkt De Wit. Dat er juist in deze regio zoveel zijn, is ook geen toeval. Niet alleen kent de streek tal van landelijke, idyllische plekjes, we hebben hier een grote agrarische sector. In die sector is ondersteunende horeca toegestaan zonder dat het bestemmingsplan daarvoor hoeft te worden aangepast. Natuurlijk moeten er vergunningen worden verleend, maar het is relatief ‘makkelijk’ om bij een boerenbedrijf een theetuin te starten.

Dat ondervond Nel Hakkesteegt toen zij twintig jaar geleden een van de eerste theetuinen in dit gebied startte: De Winde in Groot-Ammers. ,,Het is zo ontzettend leuk om te doen”, zegt ze. ,,Mensen zijn ontspannen als ze hier komen. Onze gasten kletsen ook onderling met elkaar, al is er ook genoeg privacy als je dat wilt. Het is niet te vergelijken met een restaurant”, vindt ze. ,,Het is veel meer ongedwongen.” Toeristen weten haar te vinden, maar ze heeft ook veel vaste gasten. ,,Die wonen bijvoorbeeld zelf in een appartement zonder tuin en komen dan hierheen met hun boekje, om even lekker in de tuin te lezen.”

Karin Kamstra van Theetuin Binnenste Buiten in Sleeuwijk besloot samen met haar man de tuin te gaan delen. ,,Hij zei: het is zo mooi hier, daar moeten we mensen van laten meegenieten.” De kinderen waren direct enthousiast, maar: ,,Zij zeiden wel: kan de tuin dan worden gesplitst, zodat we ook nog in bikini op het terras kunnen zitten? Zo hebben we het dus gedaan. Er is een theetuin-gedeelte en een privégedeelte.”

In de meeste theetuinen kan naast thee ook worden genoten van een snack, een taartje, boterham of high tea. Terug naar de basis kunnen theeliefhebbers in Goudriaan. Lia Beijer runt daar De Theewagen. ,,Het is héél kleinschalig”, zegt ze direct. ,,Mensen kunnen hier zelf koffie en thee zetten en daarvoor betalen door iets in onze collectebus te doen.” Er wordt volgens Beijer vooral in de zomer veel gebruik van gemaakt. ,,Het is zelfbediening, maar je kijkt zo de polder in. Mensen schrijven in ons gastenboek: ‘wat een rust hier, genieten’. En dat is precies waarvoor deze plek is bedoeld.”

Bron: AD

Back To Top
Lid worden