Skip to content

Officiële start herstel Souburghse molen

Donderdag 16 mei jl. is het startschot gegeven voor herstel van de Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam. Wethouder Arjan Kraijo en bestuurslid van molenstichting SIMAV Teus van Gelder schudden elkaar de hand bij de molen en gaven daarmee het startsein om met de renovatie te beginnen. “Ik ben blij met de start van het herstel en de sterk verbeterde samenwerking in de afgelopen drie jaar met de Molenstichting” aldus Kraijo in zijn toespraak.
Voor veel liefhebbers is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

De Souburghse molen is een poldermolen, type ronde stenen grondzeiler, die als taak het bemalen van de polder Souburgh had. Dit gebeurde tot 1959 waarna er werd overgegaan op mechanische bemaling. De uit 1860 stammende molen is sinds 2014 eigendom van molenstichting SIMAV. Een jaar eerder werd de in slechte staat verkerende molen door de toenmalige eigenaar, gemeente Alblasserdam, voorzien van een nieuwe kap om het bouwwerk wind- en waterdicht te maken.

In de achterliggende jaren was de restauratie van de Souburgh een veelbesproken onderwerp. De gemeente Alblasserdam beloofde ruim tien jaar geleden aan de provincie om de kosten voor haar rekening te nemen en maakt deze belofte waar. De restauratie zal uitgevoerd worden door S&DH Bouw en De Gelder Molenmakers in opdracht van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). De molenstichting kijkt met plezier terug op de goede samenwerking met de gemeente Alblasserdam. Mede hierdoor is het toegangspad, dat inmiddels gerealiseerd is, ontstaan. Eerst kan het bouwverkeer en daarna ook de bezoeker gebruik maken van deze eigen toegangsweg. Ook het overleg met Dhr. Broere, grondeigenaar van het omliggende gebied, heeft tot goede resultaten geleid.
De restauratie zal naar verwachting ruim een jaar in beslag nemen.

Back To Top
Lid worden