Skip to content

Nieuwsbrief Boerderij & Erf – Boer & Hoeve 96

Klik hier om de nieuwsbrief in te zien.

Voorwoord van Dick de Jong:
Nog steeds – of is het steeds meer? – maken we ons in dit land druk om futiliteiten. Dingen die we belangrijk vinden, terwijl we eigenlijk helemaal niet weten waarom ze belangrijk zijn. Dat hoort bij de welvaart waarin wij verkeren. Het in vele opzichten zo goed hebben dat je je niet langer druk maakt om zaken om ons heen; zaken die eigenlijk best belangrijk zijn, maar die we gemakkelijk aan ons laten voorbij gaan.
Zelfs nu nog, terwijl het normaal op een vreselijke manier is doorbroken. Het is oorlog, ergens aan de oostkant van Europa. Terwijl wij ons bezorg maken over klimaatverandering (ook niet onbelangrijk), verandert daar het hele leven, inclusief het klimaat. Hier maken we ons druk om jonge boeren die geen kansen zouden krijgen. Daar zijn geen jonge boeren meer; het zijn soldaten geworden.
Bij het zien van de beelden van welvarende graanvelden daar in de achter ons liggende tijd, moet ik steeds denken aan de omslag van het boerenbestaan in onze streek. Toen ergens in de 15e eeuw door het opkomende water er niet langer graanproductie meer mogelijk was in ons werkgebied. Toen we gedwongen werden om over te gaan op veeteelt.

Back To Top
Lid worden