Skip to content

Niet voldoende steun voor schrappen toeristenbelasting in Molenlanden

MOLENLANDEN • Een poging van ChristenUnie en Fractie Renes om de toeristenbelasting te schrappen in de nieuwe gemeente Molenlanden slaagde woensdag niet.

Via een amendement probeerden de twee partijen het voorstel om de belastingtarieven van Molenwaard en Giessenlanden te harmoniseren aan te passen en de toeristenbelasting, die nu alleen in Molenwaard wordt geheven, te schrappen. Ze kregen echter de meeste andere partijen niet aan hun zijde. Er kwam alleen steun van de VVD.

Voorafgaand aan de bespreking kwam Leo Kool van de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos aan het woord als inspreker. “We hebben het voorstel van de colleges goed bestudeerd en vinden het niet goed uitgewerkt. Wij voelen de onervarenheid met deze materie in de tekst.”

Gastvrij
Op de Maria Johanna Hoeve ontvangt Kool veel groepen toeristen die ook overnachten. “Wees gastvrij, dat roepen wij dagelijks. Voer daarom de toeristenbelasting niet in. U heeft ervoor gekozen om een zeer hoog tarief te kiezen. De prijzen die wij rekenen gaan, mede door de verhoging van de BTW van zes naar negen procent, met tien procent omhoog. Gezinnen met kinderen kunnen dan de keuze maken om niet te komen en zo maken ze geen kennis met onze streek.”

Mochten de raden toch de toeristenbelasting invoeren, dan pleit Leo Kool ervoor om het zorgvuldiger aan te pakken. “Doe dit in overleg met de ondernemers uit de recreatieve sector. Om een voorbeeld te geven: er wordt gesproken over een maximum van 4 euro. Geldt dat dan voor twee personen, maar ook voor een groep van dertig mensen?”

Kinderdijk
“En er wordt gesuggereerd dat de opbrengst bestemd is voor Kinderdijk. Waarom niet ook naar de vereniging Den Hâneker? Lang niet iedereen komt hier voor de molens, maar voor de rust en de vrijheid of bijvoorbeeld voor de Avonturenboerderij in Groot-Ammers.”
In het amendement onderschrijven CU en Fractie Renes de kostenstijging voor recreatieve ondernemers. ‘Voor hen kan het leiden tot serieuze omzetderving door verhoogde prijsstelling van overnachtingen. (..) Ook leidt de belasting tot extra administratie/werk. Kortom: de lasten voor die groep ondernemers zijn fors; en onduidelijk is of die belasting redelijk is en hoe dat uitwerkt op hun toekomstperspectief.’

Doordacht
Namens de ChristenUnie liet André de Jong weten dat, als de toeristenbelasting toch ingevoerd zou worden, dat wel doordacht zou moeten gebeuren. “Dat is nu nog niet gebeurd. Willen we hier iets mee, dan moet u in gesprek gaan met ondernemers die dit aangaat. Wat zijn de concrete effecten? Wat zijn de beleidsdoelen van de gemeente? Wat is een redelijk tarief?”
Die toezegging kreeg hij van wethouder Harmen Akkerman. “We wilden nu van u weten: wilt u toeristenbelasting in Molenlanden of niet? Die vraag is door de meerderheid van de raad met ja beantwoord. Natuurlijk gaan we over de uitvoering en de invulling in gesprek met de recreatieve sector in onze gemeenten.”

Geurt Mouthaan

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden