Skip to content

Nationaal kampioenschap pappelellen

Binnenkort is het zover en wordt bij Museum De Koperen Knop het Nationaal Kampioenschap Pappelellen gehouden. Op 7 september 2019 staat van 11.00 tot 15.00 uur het weiland naast de museumtuin in het teken van dit oude straatspel. Deelnemen kan in twee categorieën: kids t/m 13 jaar en volwassenen vanaf 14 jaar. Voor beide partijen zijn er een wisselbokaal en aantrekkelijke prijzen te winnen. Aanmelden kan op directiesecretariaat@koperenknop.nl.

Javaanse herkomst
Begin jaren vijftig kwam in Boven-Hardinxveld een groep voormalige inwoners van Nederlands Indië te wonen. Zij brachten hun eigen cultuur mee en lieten hun woonomgeving kennis maken met hun specifieke gewoonten en gerechten. De meekomende kinderen hadden hun eigen cultuur en hun eigen spelletjes. Een daarvan was een straatspel dat met twee stokjes werd gespeeld. Patok lélé werd het genoemd, dat plaatselijk al snel werd verbasterd tot pappelellen. Het werd een zeer populair spel dat na schooltijd en in het begin van de avond op straat of op het schoolplein werd gespeeld. In het land van herkomst gebeurde dit boven een kuiltje in de grond, in Nederland werd een opslagruimte gecreëerd tussen twee straatstenen.

Van Noordenne Glas open
Ten tijde van het Hagi-festival 2017 werd het spel uit de mottenballen gehaald en voor het eerst als kampioenschap gespeeld. Dat was een groot succes en er werd afgesproken dit zeker te zullen her-halen. Dat gebeurt nu, als onderdeel van het Hagi-festival 2019 en omdat Museum De Koperen Knop dit jaar jarig is.
De opzet dit jaar is nog professioneler dan twee jaar terug. Zo zijn er meer velden, meer arbiters en is er officiële sponsoring. Hoofdsponsor is Van Noordenne Glas, die zijn naam aan het kampioenschap mag verbinden. Subsponsors zijn Damen Hardinxveld, W.C. van Dijk Vastgoed, Van Noordenne Wapeningsstaal, Rabobank Merwestroom en Van Wijngaarden Marine Service. Voor baansponsoring met een vlag, banier of bord is nog volop gelegenheid. Daarnaast is er een bijdrage uit de MAG-gelden ontvangen.

30 jaar de Koperen Knop
Het kampioenschap past goed bij Museum De Koperen Knop, dat al dertig jaar de cultuurhistorie van niet alleen Hardinxveld-Giessendam en van de hele Alblasserwaard hoog houdt. Het museum ging in 1989 van start in een voor musea van deze grootte uniek concept. Dat bleek achteraf de basis voor het succes: financiering door trotse regionale ondernemers en uitvoering door een grote groep enthousiaste betrokkenen. Het museum heeft alle vertrouwen in de toekomst. Zo is het expositieprogramma al tot en met 2021 ingevuld, terwijl er ook tal van andere activiteiten in voorbereiding zijn.

Het Museum
Op 7 september 2019 bent u van harte welkom voor het kampioenschap (toegang en deelname is gratis). Tegelijkertijd (van 10.00-16.00 uur) is er rond het museum een multiculturele markt. Als u op een ander moment wilt komen bent u welkom op dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Tot eind augustus 2019 ook maandag van 13.00-17.00 uur. Museum De Koperen Knop is gevestigd op het adres Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366, koperenknop@koperenknop.nl. Op de website www.koperenknop.nl vindt u alle informatie.

Back To Top
Lid worden