Skip to content

Museum Nieuwpoort | Wisseltentoonstelling ‘De waterwolf slaat toe’ geopend

Op 27 mei 2023 is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in Museum Nieuwpoort geopend. De openingshandeling is verricht door de heer Frans Spekking van Mourik uit Groot-Ammers. De expositie staat in het teken van de vele overstromingen die de Alblasserwaard teisterden. Vanuit verschillende invalshoeken is te zien en beleven hoe dit moet zijn geweest. De wisseltentoonstelling is te zien tot 1 mei 2024. Museum Nieuwpoort is geopend op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Na de succesvolle tentoonstelling ‘Schatten van de vuilnisbelt’ is de nieuwe expositie over de overstromingen in de Alblasserwaard onder grote belangstelling geopend. In het stadhuis van Nieuwpoort hield Sylvia Buit een lezing over de totstandkoming van de expositie. Ze gaf een inkijkje in de manier waarop de informatie is verzameld. Samen met de tentoonstellingscommissie is een selectie gemaakt uit de vele rampen die het gebied heeft geteisterd. Sylvia vertelde hierbij ook over de cruciale rol die Mourik uit Groot-Ammers heeft gespeeld in 1953 bij het dichten van een gat in de dijk.

Frans Spekking van Mourik verrichtte daarna de openingshandeling in een huiskamer zoals die er in 1953 uitzag. Met het aanzetten van de radio voor het weerbericht van 31 januari 1953 was de expositie geopend. De aanwezigen hoorden de weersvoorspelling die aan de vooravond van de ramp in 1953 is uitgezonden. Na het officiële gedeelte kon iedereen de tentoonstelling bezoeken.

Museum Nieuwpoort is gelegen in het centrum van de vestingstad Nieuwpoort aan de Hoogstraat 53 (ingang Binnenhaven).

Bron: Museum Nieuwpoort/ Beeld: Museum Nieuwpoort

Back To Top
Lid worden