Skip to content

Melkveehouder Wijnand Treure uit Streefkerk wekt energie op met twee windmolens

STREEFKERK • Met twee windmolens haalt melkveehouder Wijnand Treure in Streefkerk 75 procent van zijn energieverbruik binnen. Hij is één van de eerste ondernemers in de Alblasserwaard die gebruikmaakt van deze techniek.

De wind is er altijd, middenin de Streefkerkse polder. Wijnand Treure zag al die windenergie dag na dag ongebruikt voorbijgaan. “Dat is toch zonde”, stelt hij. En dat terwijl hij die energie meer dan goed kon gebruiken. De windmolens zijn een opvallende verschijning bij de boerderij. In de Alblasserwaard is het een noviteit; veel boeren kiezen voor zonnepanelen. Dat Treure daar niet voor ging, heeft met lange termijnkeuzes te maken.

“In 2012 zijn we vanaf de Opperstok, waar we ons bedrijf hadden, naar de Middenpolderweg gegaan. Mijn dochter wil de boerderij overnemen, maar twee keer per dag melken zou voor haar te zwaar zijn. Vandaar dat we gekozen hebben voor twee melkrobots. Toen al wilden we de stroom, die dat kost, op een duurzame manier op gaan wekken. De robots werken 24 uur per dag; zonnepanelen leveren alleen overdag stroom terwijl de wind dag en nacht waait. Dat was voor ons de belangrijkste reden om voor windmolens te kiezen.”

Mix
Dat er meer windmolens bij boerderijen in de Alblasserwaard zullen komen te staan, dat verwacht Wijnand Treure zeker. “Al zal het vaak om een mix met zonnepanelen gaan. En het scheelt of je al dan niet met melkrobots melkt. Daarmee heb je een constant energieverbruik en zijn windmolens interessanter.”

Het complete interview staat donderdag in Het Kontakt.

Bron: het Kontakt/Beeld: Geurt Mouthaan

Back To Top
Lid worden