Skip to content

Leerdam krijgt een Bert Haanstra Pad

Leerdam is één van de negen steden met een wandelroute in de gids ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’. Daarom wordt vrijdag 15 april een boekpresentatie gegeven door bedenker Ronald van de Vate in het Nationaal Glasmuseum. Haanstra’s Oscar-winnende korte film Glas, opgenomen in Leerdam,wordt tijdens deze lezing vertoond.

Bert Haanstra
Bert Haanstra was éénvan Nederlands grootste filmregisseurs. Hij won een kleine honderd internationale filmprijzen, waaronder een British Academy Film Award voor de korte film Glas en de Gouden Palm van het filmfestival van Cannes voor de film Spiegel van Holland. Op 31 mei aanstaande zal het 100 jaar geleden zijn dat Haanstra is geboren.

De wandelgids
‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ bestaat uit negen wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdslijn. De wandelroutes, in o.a. zijn geboorteplaats Holten, de woonplaats Amsterdam en andere filmlocaties waaronder Leerdam, verbinden maar liefst 74 zogenaamde ‘Bert Haanstra plekken’. In 1958 filmde Bert Haanstra in de glasfabriek in Leerdam. Hier nam hij zijn films Glas (waarmee hij een Oscar won) en Over glas gesproken op. De wandelgids is rijk geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto’s, filmaffiches en documenten uit het (privé)archief van Haanstra. Het wandelpad wil zo een blijvende herinnering zijn aan één van Nederlands grootste cineasten.
Vanaf 7 april is de wandelgids verkrijgbaar in iedere boekhandel in Nederland. Tien dagen later zal de officiële start van het wandelpad plaatsvinden in Goor, de plaats waar Bert Haanstra is opgegroeid.

Lezing en filmvertoning in het Nationaal Glasmuseum
Kom vrijdag 15 april naar de lezing en filmvertoning in het Nationaal Glasmuseum. De boekpresentatie start om 15.00 uur. Tijdens de presentatie zal het eerste boekexemplaar overhandigd worden aan glasblazer Henk Verweij. Tevens worden er twee korte films vertoond van Bert Haanstra, namelijk de prijswinnaars Glas en Spiegel van Holland. Na de presentatie, die tot 16.30 uur duurt, is de wandelgids te koop in de museumwinkel. De entree bedraagt €5,- incl. entree voor het Glasmuseum.

Programma
15.00 Aanvang boekpresentatie
15.15 Start lezing
15.35 Overhandiging eerste exemplaar aan glasblazer Henk Verweij
15.45 Filmvertoning ‘Glas’
16.00 Pauze
16.15 Filmvertoning ‘Spiegel van Holland’
16.30 Afsluiting boekpresentatie

www.nationaalglasmuseum.nl

Back To Top
Lid worden