Skip to content

‘Kleine molen goed inpasbaar in landschap’

Melkveehouder Wijnand Treure wekt met twee kleine windmolens achter op zijn erf 75 procent van zijn stroomverbruik op. De boer uit Streefkerk is enthousiast over de windmolens met houten bladen. „Het waait hier in de polder altijd. Het is zonde om niets met die duurzame energie te doen.”

De molens met een ashoogte van 15 meter zijn al van ver achter de boerderij te zien, maar passen mooi in het agrarische landschap. „We wonen hier vlakbij de historische molens van Kinderdijk. We willen het landschap niet vervuilen”, zegt Treure. Begin 2018 vroeg de Zuid-Hollander bij de gemeente een vergunning voor de molens aan. „Er zijn hier toen mensen van de gemeente en de welstandcommissie geweest om te kijken welke invloed de molens op de omgeving hebben. De gemeente, die een opdracht voor duurzame energie heeft, was positief. Twee jaar geleden is er een nieuw bestemmingsplan gemaakt dat een windmolen tot 15 meter toestaat.”

Groenfinanciering
Het idee voor de kleine windmolen werd geboren toen een student van het Wellantcollege in Houten als stageopdracht voor Treure de investering in een windmolen doorberekende. Wijnand heeft samen met zijn vrouw Lea, dochter Iris en schoonzoon Robin van der Berg een melkveebedrijf met 135 koeien op twee melkrobots; zij koesterden al de wens om de stroom voor de robots op een duurzame manier te gaan opwekken. Uit de berekeningen kwam naar voren dat de molens met een terugverdientijd van zeven à acht jaar rendabel waren voor het bedrijf, vertelt de Zuid-Hollander. „Dan word je nieuwsgierig.”

Lees het hele verhaal in de komende editie van Agraaf die verschijnt op zaterdag 25 mei.

Bron: Annemarie Gerbrandy/Beeld: Susan Rexwinkel

Back To Top
Lid worden