Skip to content

Hooivorkdarten bij Het Achterhuis

Dit voorjaar begroetten ze de 100.000e gast op hun bezoekboerderij, maar van ophouden weten José (52) en Jan (61) Zijderveld niet. “Dit is zo leuk, we beleven hier zoveel plezier aan. Voorlopig gaan we door.”

Een pauw stapt parmantig rond op het erf aan het Hoogeind in het buitengebied tussen Leerdam en Schoonrewoerd. De vogel toont haar verenpracht, het schelle geschreeuw mengt zich met het gemekker van geiten en het geloei van koeien. Een ventje van een jaar of drie aait de lammetjes en scheurt even later met een skelter over het pad naar de wei. “Bezoekers kunnen hier heerlijk hun gang gaan”, lacht José Zijderveld.
Haar man is verderop aan het kuilen, want op Het Achterhuis gaat ondanks alle bezoeken het normale boerenleven gewoon door. De melkveehouderij is sinds 1913 in de familie en heeft zo’n veertig koeien. Ruim twintig jaar geleden begon de ontwikkeling tot bezoekboerderij. “In 1998 kregen we van de gemeente Leerdam de vraag of we wilden meewerken aan de Boomplantdag van dat jaar. We kregen alle leerlingen van groep 7 en 8 op bezoek. Dat vonden we zo leuk dat we besloten meer van dat soort dingen te organiseren. We volgden een cursus en begonnen met activiteiten voor kinderen.”

Tegenwoordig trekt Het Achterhuis tussen de 3500 en 7000 bezoekers per jaar. “Er is sprake van een golfbeweging. Dat heeft een beetje te maken met het weer, maar vooral met het draaien van de economie. Als het slecht gaat, beknibbelen mensen het eerst op dit soort uitjes. De afgelopen jaren trekt het bezoekersaantal weer aan, al merk je wel dat er steeds meer keus is. Dit jaar hebben we al meer boekingen dan het hele vorige jaar. Met name de “Verlichte proeverijenroute” in februari was een succes: er kwamen meer dan 500 bezoekers.”
De bezoekboerderij – aangepast voor mensen met een handicap – trekt een gemêleerd gezelschap. “De jongste bezoeker was twee weken oud, de oudste 102 jaar. Er is ruimte voor groepen van 150 personen of meer, mits er voldoende begeleiding is. We krijgen veel families, verenigingen en scholen. Er worden verjaardagen en jubilea, kinderfeestjes, personeelsfeestjes en vrijgezellenfeestjes gevierd en zelfs bruiloften! Onlangs kregen we nota bene een aanvraag voor een scheidingsfeestje. Daarin hebben we niet toegestemd. Feest vieren rond een scheiding geeft geen pas. We houden vast aan onze principes: zondag is het rustdag. Dan zijn we gesloten en beantwoorden we ook geen mailtjes.”

Knuffelen
Wie naar Het Achterhuis gaat, hoeft zich niet te vervelen. “We geven geen zitfeestjes”, benadrukt José Zijderveld. “De kinderen kunnen zich vermaken met de geitjes, kalfjes, konijnen en cavia’s. Ze vinden het vreselijk leuk om die te knuffelen. Verder hebben we pauwen, kwartels, kalkoenen en varkens.” Ze kunnen daarnaast hun hart ophalen aan de tientallen skelters, fietsen en steps, waarmee ze heerlijk kunnen ravotten op het erf en de paden. “Daarbij houden we de veiligheid wel goed in de gaten. Het is niet de bedoeling dat er ongelukken gebeuren.”
Gezelschappen kiezen vaak voor een circuit met boerenspellen. “Ze zijn een hele middag zoet met laarzen gooien, darten met een hooivork, touwtrekken, een kruiwagenrace, knotshockey, vlegel hangen en slootje springen.”
Bij regenachtig of koud weer is er een binnenprogramma met zelf bedachte en inmiddels vermaarde spellen als “Boeropoly” en “Kraak de Kluis”, speur- en puzzeltochten en tal van andere spellen. “We bedenken en maken alles zelf. In de loop der jaren hebben we zeker honderd spellen ontwikkeld. Dit jaar hebben we stokpaardjes gemaakt en een baantje voor miniklompgolf aangelegd. Leuk om steeds iets nieuws te kunnen bieden.”
Dat moet ook wel, want veel families en verenigingen komen regelmatig terug. Zo komt de Johannes Calvijnschool uit Leerdam al een jaar of vijftien met groep 2 op bezoek. “Er borrelen steeds nieuwe ideeën op. Laatst waren we bij een vergadering en kreeg ik allerlei invallen. Ik heb ze genoteerd op de nieuwsbrief van de kerk, dat was het enige papier wat voorhanden was.”
Uitgangspunt van José en Jan Zijderveld is dat kinderen ook nog wat leren van hun bezoek aan Het Achterhuis. “We vinden het belangrijk dat ze het goed naar hun zin hebben, maar ze komen niet alleen voor de lol. Spelenderwijs proberen we ze iets mee te geven van de natuur en het leven op de boerderij. En vooral eerbied voor de schepping. Die is zo prachtig, daar moeten we zuinig op zijn.”

Bron: RD

Back To Top
Lid worden