Skip to content

Gemeentevlag Hardinxveld-Giessendam weer te koop

De vlag van de Gemeente Hardinxveld-Giessendam blijft in de belangstelling. Dat merkt Museum De Koperen Knop de laatste tijd aan de vraag of er nog exemplaren te koop zijn. Dat en het feit dat De Koperen Knop dit jaar 30 jaar als museum bestaat, is aanleiding om een nieuwe voorraad te bestellen. En inmiddels is het ook mogelijk een groter exemplaar te bestellen.

Weer te koop
Ter gelegenheid van het HAGI-festival startte Museum De Koperen Knop in 2017 de verkoop van de gemeentevlag van Hardinxveld-Giessendam. Toen bedoeld om de festiviteiten luister bij te zetten.
Dat bleek een succes want op verschillende plaatsen hangt deze vlag nog steeds te wapperen. Later kon er een tweede en zelfs een derde bestelling bij de leverancier worden gedaan. Maar al enkele maanden terug moest De Koperen Knop aangeven dat er geen voorraad meer is. De aanhoudende vraag en het feit dat er in 2019 weer een HAGI-festival gepland staat was aanleiding om toch weer een bestelling te gaan doen. Vanaf nu liggen we zeer in de museumwinkel. De prijs is evenals de laatste keer € 22,50 per stuk.

Nu ook groter formaat
De vlaggen bleven op een aantal plaatsen ook na de afsluiting van de HAGI-activiteiten het dorp sieren. Inmiddels is het ook mogelijk een grotere vlag te bestellen, bedoeld voor langere vlaggenmasten. De productie hiervan gaat op een andere manier en daardoor is deze vlag dan ook duurder, namelijk € 67,50. Wie geïnteresseerd is in een vlag kan contact opnemen met het museum. Dat kan per email: reserveringen@koperenknop.nl of telefonisch: 06-12333824 of u kunt tijdens de openingsuren van het museum langs komen: Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam.

Functie van een vlag
De vlaggen die nu in Hardinxveld-Giessendam te zien zijn geven aan dat de eigenaar trots is op het dorp. Met de vlag signaleert hij dat. Al in de Romeinse tijd worden ze gebruikt voor het doorgeven van signalen. In de middeleeuwen werden vlaggen als identificatiemiddel gebruikt, om aan te geven welke partij zich waar op het uitgebreide slagveld bevond.
Het veroveren van de vlag van de vijand leverde een zekere triomf. Op de vlaggen stonden afbeeldingen die te maken hadden met adellijke geslachten. Hieruit is de heraldiek voortgekomen, waarin de wapenschilden een soortgelijke functie hebben. We vinden dat nu terug in de nog oudere gemeentewapens en in de gemeentevlaggen. Die van Hardinxveld-Giessendam bevat symbolen die te maken hebben met de vroegere heersers over Giessendam en Hardinxveld.

Back To Top
Lid worden