Skip to content

Museum de Koperen Knop toont cultuur en economie

De huidige expositie in Museum De Koperen Knop (Hardinxveld-Giessendam) heeft de titel Mode in Zwart Wit. Een expositie die veel bezoek trekt en veel waardering krijgt. Centraal staat de mode in de tijd van net na de Tweede Wereldoorlog tot aan nu. Hiermee combineert het museum de modecultuur met de wereldwijde economie, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

De bezoeker wordt bij binnenkomst direct verrast met een moderne bewegende installatie van Maartje Dijkstra. Op dat moment doemen op de achtergrond de vele modekledingstukken die deel uitmaken van de expositie al op. Aansluitend op de installatie draait er een interessante powerpoint over hoe deze expositie tot stand is gekomen. Als de bezoeker die heeft gezien, wordt de nieuwsgierigheid gewekt en daardoor wordt het zien van de expositie een nog grotere belevenis.
De expositie is ingedeeld in perioden van telkens tien jaar, waarbij in elke periode aan de hand van kleding, accessoires (als schoenen, tassen, handschoenen en sjaals) en kapsels de bezoekers worden meegenomen naar de ontwikkelingen op modegebied van de laatste zeventig jaar. Duidelijk wordt dat de modecultuur opvallend sterk is beïnvloed door de wereldeconomie. Maar dat deze ondanks dat toch een eigen gezicht heeft behouden. Leuk en boeiend om zelf te komen ervaren.

Dat kan natuurlijk als individuele bezoeker, maar ook voor groepen is dit een heel geschikte expositie. Voorafgaand of na afloop even lekker genieten van een consumptie in het museumcafé en ook rustig kijken naar de film over het modehuis Dior die op De Etage op groot scherm te zien is.
De expositie is te bezoeken tot en met 23 februari 2019 en zal veel momenten van herkenning geven van ‘dingen die voorbij zijn gegaan’. Dat de kleuren zwart en wit hierbij centraal staan, geeft aan dat het gaat over een tijd die geweest is. Maar ook een tijd die voor velen nog elke dag herinneringen oproepen. Ook in het heden en de toekomst zal zwart wit in de mode blijven bestaan.

Museum De Koperen Knop is gevestigd in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u koperenknop@koperenknop.nl, belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl. Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie is een aanloop naar het jubileumjaar 2019, wanneer De Koperen Knop veel activiteiten zal ontwikkelen in het kader van haar dertigjarig bestaan. Voor kinderen is er een speurtocht door de expositie en er zijn ook kleurplaten.

Back To Top
Lid worden