Skip to content

Expositie Oranje Zal Overwinnen van 1 februari tot en met 6 juni

Deze expositie staat in het teken van 75 jaar vrijheid. De tentoonstelling is samengesteld uit voorwerpen, hoofdzakelijk afkomstig uit de regio. Elk met een eigen verhaal, voorbeelden zijn: distributie, verduistering, hongerwinter, verzet et cetera. En allerlei voorwerpen van de bevrijding: Oranjevaasjes, sierborden en bekers.
Naast veel voorwerpen zijn er foto’s te zien van onder andere het bombardement van Bleskensgraaf, verwoeste boerderijen in Oud-Alblas en van het vliegtuig dat in Molenaarsgraaf neerstortte. Ter inzage liggen boeken, tijdschriften en archiefmateriaal.
Ook in de Oomskamer is de expositie Oranje Zal Overwinnen te zien. De activiteiten van de heer J.W. Ooms van net vóór, tijdens en net ná de oorlog worden in deze expositie zichtbaar gemaakt. Zo heeft hij diverse boeken in die periode geschreven en schilderijen gemaakt. Bijzonder is het schilderij dat hij in 1942 aan goede kennissen als huwelijkscadeau heeft gegeven. Ooms woonde die periode in Soest en heeft daar, buiten het schrijven en schilderen, diverse andere activiteiten ontplooid. Naast zijn actieve verzetsactiviteiten was hij o.a. wachtcommandant, voorzitter van de Vereniging Oud-Illegale werkers, lid van de gemeente raad in Soest, voorzitter van een stembureau, als vermogensbeheerder aangesteld door Het Nederlandsche Beheersinstituut en hield ook toen al vele spreekbeurten.
De toegang voor schoolkinderen tot en met 12 jaar en onder begeleiding is gratis.

Museum Het Voorhuis is gevestigd in Boerderij Gijbeland, Koekoekspad 1 in Bleskensgraaf. Het museum is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.
Openingstijden: iedere zaterdag en derde dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur.
Entree: € 2,- per persoon, HVB-leden € 1,-, kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding, gratis.
Groepen zijn op afspraak ook welkom op andere tijden.
Informatie via telefoon 0184-411749, b.g.g. 0184-641629 of via e-mail: secretariaat@binnenwaard.nl
Meer info op internet: www.binnenwaard.nl – Facebook Museum Het Voorhuis in de Binnenwaard

Back To Top
Lid worden