Skip to content

Expo ‘De plaatselijke ondernemer’

Giessenburg – In museum Het Reghthuys te Giessenburg is vanaf zaterdag 22 september de nieuwe tentoonstelling ‘De plaatselijke ondernemer’ te zien.

De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen brengt daarmee weer een deel van de geschiedenis van de dorpen in beeld. Dit keer is gekozen voor de kleine ondernemers in de periode 1945-1975. Na de Tweede Wereldoorlog waren er in de voormalige dorpen Giessen-Nieuwkerk, Giessen-Oudekerk en Peursum veel kleine ondernemers. Soms was het de huisvrouw die probeerde naast het soms kleine inkomen van de man iets bij te verdienen. Maar er waren ook veel kruideniers, bakkers en slagers. Alleen al in het dorp Giessen-Nieuwkerk waren al vier bakkers die met brood bakken en brood verkopen hun dagelijks brood wilden verdienen.
In museum Het Reghthuys is een expositie te zien van vele van deze ambachtslieden. Naast veel attributen zijn er meer dan honderd foto’s uit de periode 1945 – 1975 van de kleine ondernemers uit deze drie voormalige dorpen. De attributen (onder meer een toonbank, weegschaal, blikken en flessen) komen van oud-ondernemers of familie van hen, zoals bakkers, fietsenmakers en kruideniers, maar ook uit het depot vereniging en uit het depot van de historische vereniging Hoogblokland Hoornaar Noordeloos. Er staat zelfs een oude benzinepomp met daarbij een Berini bromfiets uit de vijftiger jaren.
Het museum aan de Dorpsstraat is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13:30 tot 17:00 uur. De expositie is te zien tot en met zaterdag 5 januari.

Back To Top
Lid worden