Skip to content

Excursie en congres 13 september 2019

Het 25 jarig bestaan van onze vereniging hebben we in september gevierd met een gevarieerd programma. In woord en beeld blikken we graag kort terug op deze festiviteiten:

Met een groep van ca 20 ondernemers en belangstellenden zijn we met de bus naar de Ponthoeve in Vianen gereden, waar we hartelijk werden ontvangen door Gert Baars. Onder het genot van een kop koffie en thee heeft Gert ons e.e.a. verteld over de historie van zijn bedrijf – het ondernemerschap – het project ‘Ruimte voor de Lek’. Uiteraard mocht een rondleiding door de keuken, het restaurant met dakterras en de stal niet ontbreken.

Bij de Groene Hofstee werd de bus met 45 deelnemers ontvangen met appelperensap uit de regio en zelfgebakken Heicopse Kruidkoek. De rondleiding door Gertjan werd rondom het erf gedaan waarbij het achterhuis natuurlijk niet kon ontbreken. In de zomer de plek waar een 30 paren zwaluwen zich nestelen maar 25 jaar geleden de plek waar de eerste leden van Den Hâneker zich in konden schrijven. Deze zwaluwen in het achterhuis en huiszwaluw aan de buitenkant van het huis zijn samen met de vleermuizen en de 5 kippen welke rondlopen goede vliegenvangers, zodat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Tijdens de excursie mocht de houtsnipperstal, de erfbeplanting en de biologische productiewijze uiteraard niet ontbreken. Gert & Gertjan – nogmaals dank voor de warme ontvangst en leerzame excursies.

Aansluitend is er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te netwerken met elkaar – voorafgaand aan het congres met onze dagvoorzitter Jan-Arie Koorevar en sprekers Kees Commijs, Stijn Philips (Natuurfilm Alblasseraard), Martijn Spijk (Rabobank) en Herman Wijffels (met zijn lezing over ‘Verduurzaming van de samenleving’). Tijdens de borrel na afloop zijn gegevens onderling uitgewisseld tussen ondernemerrs, anekdotes van de afgelopen jaren opgehaald en is er nog volop gelachen. Alle aanwezigen zijn naar huis gegaan met een goed gevulde Den Hâneker goodiebag.

Via deze weg willen we nogmaals het personeel van Huis het Bosch bedanken voor de goede zorgen en niet te vergeten de afvaardiging vanuit Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden. Wij danken ook een ieder die aanwezig is geweest en een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie dag, in het bijzonder de grondleggers Teunis Jacob Slob, Max van Tilburg en Ad van Rees.

Samen staan we sterk voor de streek! Op naar de volgende 5 jaar.

Mariëlle de Bruijn

Recept Heicopse Kruidkoek (van de Groene Hofstee)

– 500 gram bruine basterd suiker
– 500 gram bloem + bakpoeder of bakmeel
– 2 eieren
– 250 cc lauw water
– 2 theelepels nootmuskaat
– 2 theelepels kruidnagel (gemalen)
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 2 theelepels kaneel
– 2 theelepels gemberpoeder

– Eventueel: rozijnen

– Boter om bakblik in te vetten
– Paneermeel
– Bakblik van ongeveer 2,5 liter (35 cm lang)
– Oven voorverwarmen op 175 graden

1. Vet het bakblik in met e boter en strooi daarna het paneermeel in het bakblik.
2. Doe de bruine basterdsuiker, bloem + bakpoeder (of bakmeel), eieren, water, nootmuskaat, kruidnagel, speculaaskruiden, kaneel en gemberpoeder in een kom en mix het beslag 5 minuten.
3. Voeg de rozijnen toe en schep deze door het beslag.
4. Doe het beslag in het bakblik en zet deze in een voorverwarmde oven. Bak de kruidkoek plusminus 1,5 uur.
5. Laat de koek afkoelen en snijd daarna in stevige plakken.

Eet smakelijk!

Back To Top
Lid worden