Skip to content

Meepraten voor de toekomst voor korte ketens

Datum: 28 jun 2017 - 29 jun 2017
Tijd: 20:00 uur

Locatie
Het Hazendonkje


Dat is 1 van de punten die het onderzoek opleverde wat 5 studenten van Inholland Delft uitvoerden onder melkveehouders in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, in opdracht van de WAV. Op 10 april presenteerden zij de resultaten.
Een aantal melkveehouders zien toekomst in korte ketens. Alleen ervaren ze een aantal belemmeringen. Een van de belemmeringen is de hoogte van investeringen in verwerkingsruimte als men voor verwerking op het bedrijf kiest. Andere belemmeringen zijn; te weinig kennis van de markt, te weinig tijd om zich erin te verdiepen en er een plan op te maken en zuivelfabrieken geven vaak onvoldoende ruimte om een nieuw initiatief te starten.
Ook uit het onderzoek komt dat, in het geval er door een andere partij het voortouw genomen wordt, men wel wil aanhaken bij nieuwe initiatieven.
Deze winter was er ook een masterclass “korte keten”, georganiseerd door de stad Rotterdam, Universiteit Wageningen en Inholland Delft. Vijf ondernemers uit de Alblasserwaard deden mee.
Meer en meer consumenten in de steden tonen interesse in gezonde, verse, pure regionale producten. Diverse ondernemers, vaak van buiten de landbouw, starten met nieuwe initiatieven om producten meer rechtstreeks aan consumenten te leveren.
Onder het motto “problemen zijn er om opgelost te worden”, willen de WAV en de 5 studenten het voortouw nemen en een startbijeenkomst beleggen. Een ieder die interesse heeft is van harte welkom op:
Woensdag 28 juni,
om 20.00 uur, op het bedrijf van Matthijs Baan, Kweldamweg 4 te Molenaarsgraaf.
Op deze bijeenkomst nodigen we ook een paar organisaties uit op het gebied van korte ketens om over hun ervaringen te vertellen.

Als vervolg hierop is er woensdagavond a.s. een avond over kansen die korte ketens kunnen bieden voor melkveehouderijbedrijven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. 

Locatie is het bedrijf van Matthijs Baan, Kweldamweg 4, 2973 LA Molenaarsgraaf.

Het programma voor deze avond is:

19.30 uur Inloop met koffie en thee.

20.00 uur Welkom door Kees van Gaalen namens de WAV. Gevolgd door het door hem benoemen van kansen voor korte ketens voor melkveehouderijbedrijven.

20.20 uur Esther Audier. Zij was 2 ½ jaar werkzaam bij Rechstreex Rotterdam. Nu is zij 1 jaar PR medewerkster voor Food Cluster van de stad Rotterdam. Vanuit haar ervaringen vertelt ze over welk belang de gemeente Rotterdam en groepen van consumenten in die stad hechten aan pure producten afkomstig uit de regio.

20.40 uur Mathijs Baan vertelt hoe hij is gekomen op het idee van Elke Melk, het idee uitwerkte en op welke wijze hij het op de markt brengt.

21.05 uur pauze

21.20 uur Nils den Besten leidt het gesprek om bereidheid te peilen bij de aanwezigen om te komen tot een netwerk van bedrijven die kansen zien voor productontwikkeling en productafzet via korte ketens. En hiervoor de eerste stappen te plannen.

22.20 Samenvatting en afsluiting

22.30 Napraten

Organisatie: WAV.

Voor meer informatie: Kees van Gaalen, tel. 0183-511379 of info@kaasboerderij-noorderlicht.nl

 

Back To Top
Lid worden