Skip to content

Eerste lammetje in de schaapskooi in Ottoland

OTTOLAND • De geboortegolf in de schaapskooi in Ottoland is begonnen. In de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 december is het eerste lam geboren.

In februari houdt Schaapskooi Ottoland weer een lammetjesdag, zodat iedereen de nieuwe generatie kan komen bewonderen en aaien. De datum zal via de site van de schaapskooi en op Facebook worden vermeld.

Sterk ras

De lammetjes behoren tot het Schoonebeeker ras. Dit is het grootste Nederlandse ‘heideschaap’, een oud-Hollands ras. Heideschapen zijn taai en sterk en graasden vroeger op de schrale heide. De mest van heideschapen werd gebruikt om het land te bemesten. Met de komst van kunstmest waren de kwaliteiten van heideschapen niet langer belangrijk en werden schapen gefokt die meer vlees opleverden. Het aantal Schoonebekerschapen is daardoor drastisch afgenomen.

Biodiversiteit
Schaapherder Huug Hagoort in Ottoland koos voor deze schapen om het ras te behouden. Hij loopt een groot deel van het jaar met zijn kudde op kades, tiendwegen en natuurterreinen. Begrazing zorgt, in tegenstelling tot maaien met machines, voor een grotere biodiversiteit.

Voor meer informatie over de schaapskooi: http://www.schaapskooiottoland.nl/

Bron: het Kontakt/foto: Lucia Hubregtse

Back To Top
Lid worden