Skip to content

Een oud ambacht in ere hersteld

Bij Boerderij Gijbeland in Bleskensgraaf wordt hard gewerkt aan de herbouw van een kuiperij. Belangstellenden kunnen 27 oktober komen kijken.

BLESKENSGRAAF – We schrijven het jaar 1972 als Hendrik van Engelen voor de laatste keer de deur van zijn ‘Fabriek van houten kuipen’ achter zich dichttrekt. Alles blijft daar onaangeroerd staan – op een paar hamers na die door spelende kleinkinderen worden meegenomen – tot tientallen jaren later mannen de ruimte inlopen om alles weg te halen. Niet om het weg te gooien, maar om de kuiperij een nieuw leven te geven.

Bij Boerderij Gijbeland in Bleskensgraaf is door een team van vrijwilligers het afgelopen jaar hard gewerkt om een schuur naast de hofstee te bouwen waarin de apparaten om houten kuipen te maken een plek gaan krijgen. “Mijn vrouw kwam bij de weduwe Van Engelen regelmatig op bezoek”, vertelt Bas Bons uit Ottoland, één van de vrijwilligers. “Via haar wist ik van deze kuiperij.” En met een lach: “Ik heb jarenlang Jan aan zijn hoofd lopen zeuren dat we er iets mee moesten doen.”

Jan, dat is Jan Boele, voorzitter van de Historische Vereniging Binnenwaard. Samen met de andere bestuursleden besloot hij vorig jaar de handschoen op te pakken. “Omdat we wisten: doen we nu niks, dan verdwijnen de spullen naar de sloop. Daarom zijn we op zoek gegaan naar geld en mensen om dit project uit te voeren.”

Team
Via allerlei instanties kwamen de benodigde euro’s binnen. “En we hebben een prachtig team met heel veel expertise bij elkaar weten te krijgen: Fas van Genderen uit Bleskensgraaf, Bas Bons, Jacob Oskam uit Wijngaarden, Martin den Butter uit Molenaarsgraaf, Wim Breedijk uit Molenaarsgraaf, Bob de Vries en Piet Aantjes uit Goudriaan, Joke Karelse uit Ottoland, Kees Baan uit Brandwijk en Rokus van de Giessen uit Goudriaan.”

De eerste fase is inmiddels zo goed als klaar: het gepotdekselde gebouw naast Boerderij Gijbeland staat. Zoveel mogelijk opgebouwd uit oude of oud gemaakte materialen. Eén van de wanden wordt voorzien van een levensgrote historische foto van een kuiperij in actie. Fas van Genderen: “We hebben de kosten zo laag mogelijk gehouden door overal vandaan materialen op te pikken, gratis of voor een appel en een ei. En de bijbehorende zaagmachines komen uit de buurt: uit Goudriaan en Bleskensgraaf.” En Boele: “Het is een heel mooi verlengstuk van Boerderij Gijbeland geworden, alsof het er altijd al heeft gestaan.”

Houten emmer
Met de herbouw van de kuiperij wil de Historische Vereniging Binnenwaard het verhaal van dit oude ambacht bewaren voor de komende generaties. Jan Boele: “We hebben wel wat rondgekeken, maar er zijn er maar heel weinig in die originele staat bewaard gebleven. Voor de streek was dit een belangrijk ambacht. Onder meer bij het kaasmaken werd veel gebruik gemaakt van houten kuipen.” Bas Bons vult hem aan: “De uitzet als je op jezelf ging, begon met een houten emmer. Dat was de basis.” Naast de kuiperij is er ook ruimte voor andere ambachten: het vervaardigen van klompen en het timmeren. Bob de Vries: “En we willen dit uitbreiden met een wagenmaker en een smid. Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Belangstellenden zijn zaterdag 27 oktober van 11.00 tot 16.30 uur welkom om te komen kijken. Jan Boele: “De materialen van de kuiperij liggen dan uitgespreid klaar. Er zijn vrijwilligers aanwezig die vragen beantwoorden en het verhaal van de kuiperij vertellen. Want dat willen we graaf: niet alleen laten zien, maar ook door het vertellen van de verhalen erachter het werk van Van Engelen weer tot leven brengen.”

Klaar
Na 27 oktober gaat de volgende fase van start: het opbouwen van de kuiperij. De Vries: “Het streven is om aan het einde van het jaar klaar te zijn. Dan kan de kuiperij draaien en op termijn kunnen we er wellicht zelfs weer kuipen gaan maken.”

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden