Skip to content

‘Dit gebied is gevormd door agrariërs’

GIESSEN-OUDEKERK – Het melkveebedrijf van Jan en Thera Kuiper is prachtig gelegen aan de Heideweg 2. De melk van hun 260 koeien wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt tot 46 soorten kaas, boter, karnemelk en yoghurt. Jan is de zesde generatie Kuiper, die heeft gekozen voor het leven op de boerderij, dat volgens een vast dagritme verloopt.

“Ik sta om kwart voor vijf op en ga dan als eerste naar de stal om de koeien te melken en te controleren of alles goed is met de dieren”, vertelt Jan. “In de loop van de dag steek ik tweemaal een helpende hand toe bij het kaasmaken. De hele week door verzorgen wij rondleidingen voor groepen toeristen, die een kijkje in ons bedrijf komen nemen. Het belang van de dieren staat altijd voorop en daarom maak ik ’s avonds voor het slapen gaan nog een laatste inspectieronde. Iedere week worden hier vijf kalfjes geboren. Dat blijft altijd een bijzondere gebeurtenis. Alles wat wij op onze boerderij produceren, verkopen wij in onze winkel, waaronder rundvlees van eigen koeien dat een bijzondere en pure smaak heeft. Daarnaast verkopen we producten van andere bedrijven, zoals eieren en ambachtelijke sappen. Wij verkopen ook cadeaupakketten die naar wens van de klant kunnen worden samengesteld. Ondernemers kunnen de kaas laten voorzien van hun bedrijfslogo.”

“Wij zijn een echt familiebedrijf”, vult Thera aan. “Van onze vier kinderen werken er twee vast in het bedrijf. Hetzelfde geldt voor de vriendin van onze jongste zoon. De andere kinderen springen bij als het nodig is. Onze dochter Desiree organiseert dagtochten voor onder andere bedrijven en verenigingen met als vast onderdeel een bezoek aan onze boerderij en kaasmakerij. Dit kan desgewenst worden gecombineerd met een andere bezienswaardigheid in de streek die een bepaalde authenticiteit heeft.”

“Wij zijn met ons bedrijf alweer een aantal jaren klant bij Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden”, vertelt Jan, die drie jaar geleden is toegetreden tot de raad van commissarissen van de bank. “De Rabobank past qua cultuur uitstekend in dit gebied, dat is gevormd door agrariërs. Zij hebben de grond ontgonnen, de sloten gegraven en er door de eeuwen heen voor gezorgd dat de schoonheid ervan bewaard is gebleven. Het is mooi dat het leven op het platteland en het leven in de dorpen nog steeds met elkaar verweven zijn. Agrariërs brengen kleur aan het landschap met hun grazende koeien en landbouwmachines die het werk doen.”

Bron: De Stad Gorinchem

Back To Top
Lid worden