Skip to content

Betsy en Martien maken al 45 jaar samen kaas

Dit jaar zijn ze 45 jaar getrouwd en dat wordt gevierd in de gloednieuwe kaasmakerij achter het huis. Betsy en Martien Booij (69 en 72 jaar) houden al vanaf 1974 melkkoeien en maken kaas in hun Streefkerkse boerderij. In 2016 neemt hun zoon de koeien over en richt het echtpaar zich, inmiddels samen met dochter Marijke, helemaal op het maken van kaas. Van afbouwen is geen sprake. De boerderijwinkel loopt uitstekend, net als de door Marijke geopende winkel in Rotterdam.

Sinds een jaar leiden ze bovendien dagelijks groepen vooral Amerikaanse toeristen rond op de kaasboerderij. “En dan te bedenken dat ik aanvankelijk niet zoveel trek had om kaasboerin te worden”, zegt Betsy lachend. “Ik ben opgeleid als verpleegkundige en was dol op mijn werk.” Maar echtgenoot Martien hield vol, hij wilde dolgraag dat zijn vrouw met hem op de boerderij kwam werken. Toen de eerste van drie kinderen kwam, koos Betsy toch voor de boerderij. En eerlijk is eerlijk: “Kaas maken is ook heel leuk. Je produceert écht iets, mensen worden er blij van.”

Het geheim van hun samenwerking? Betsy: “Ik kwam toevallig laatst een artikel tegen, een interview dat we jaren geleden al eens hadden gegeven. De kop luidde: ‘Samenwerken prima, maar wel met ieder een eigen taak’. Zo kijk ik er nog steeds tegenaan.” Martien beaamt dat: “Het gevaar is dat je de loopjongen wordt van de ander. Wij hebben altijd onze eigen taken gehad.” Betsy: “Hij had de koeien, ik maakte de kaas.”

Reuring
Op de boerderij is het altijd een komen en gaan van mensen. Personeel, kinderen, kleinkinderen, leveranciers: iedereen loopt binnen voor overleg of koffie. De deur staat altijd open. Wanneer kom je dan aan je privéleven toe? “Het is een feit dat een groot deel van ons huwelijk bestaat uit samenwerken. Meestal is dat leuk, maar soms wil je even samen zijn. We praten vaak in de auto. Dat is een belangrijk moment samen voor ons.”

Is er weleens ruzie? “Nooit ernstig. Daarvoor zijn we te veel een team. Je moet niet op alle slakken zout leggen, dat is wel belangrijk”, zegt Martien. “En elkaar niet willen veranderen”, voegt Betsy eraan toe. “We zijn verschillend. Hij laat dingen vaker op hun beloop, ik wil alles meteen oplossen. Soms doen we het op zijn manier, soms op de mijne. Verder moet je bereid zijn om bij te springen als je elders nodig bent. Vroeger kookte ik tussen de middag de warme maaltijd. Nu we geen koeien meer hebben, past dat beter in de agenda van Martien. Nu doet hij het.”

Aan stoppen denken ze niet. “Dit is ons leven. We genieten van de reuring die de boerderij en het personeel brengt.” Martien: “Wij hebben hiervoor gekozen. Natuurlijk is ons werk niet per se iedere dag leuk, maar wanneer dat wel zo is, dan is het dubbel zo leuk.”

Bron: Trouw

Back To Top
Lid worden