Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
De reden waarom een molen in Kinderdijk verpakt is in het blauw
Toeristen in Kinderdijk kijken raar op als ze zien dat een van de negentien molens is ingepakt. Een andere kan door een kapotte roe niet meer malen.
De Middelkade in het molengebied van Kinderdijk is afgeladen met toeristen die geen glimp willen missen van de negentien wereldberoemde watermolens. Schuifelend gaat het over het wegdek richting bezoekmolen of een van de rondvaartboten in het gebied.
Bij de derde molen aan de Nederwaard kijken ze vreemd op. Die staat van onder tot boven in de steigers. Blauw zeil onttrekt het monument grotendeels aan het zicht. Alleen de wieken steken er nog bovenuit. Toeristen die vanaf het wandelpad goed luisteren, kunnen horen dat werklui op de steigers bezig zijn de voegen van het bouwsel uit 1738 uit te boren.
Die moeten vervangen worden omdat de bewoners binnen last hebben van vocht. Dat is geen uniek probleem, alle stenen molens hebben daarmee te kampen. Om het te verhelpen, wordt al het metselwerk de komende weken vervangen. Die klus neemt naar verwachting twee à drie maanden in beslag en kost zo’n 100.000 euro.
Buurman
De provincie Zuid-Holland neemt daarvan 40 mille voor haar rekening, de rest komt van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De derde Nederwaardse molen is niet de enige die met dit euvel te kampen heeft. Binnenkort wordt ook begonnen bij de buurman, nummer vier op die kade.
Geld om die problemen op te lossen, komt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dat maakte onlangs bekend 3,5 miljoen te steken in herstel van vijftig molens in het land, waaronder deze Kinderdijkse.
Maar er zijn niet alleen vochtproblemen in het molendorp. Bij regulier onderhoud bleek vorige week een roe van de eerste molen op de Nederwaard te zijn gescheurd. Een roe vormt de basis van het wiekenkruis. ,,Er waren molenmakers bezig met het binnenwerk en om dan niet steeds door mijn huis te moeten, klommen ze via de wiek naar binnen”, vertelt molenaar Bjorn den Ouden. ,,Toen ze dat vlak onder de askop deden, zagen ze bij toeval dat er een scheur in de roe zat.”
Alle alarmbellen begonnen direct te rinkelen bij de werklui, omdat het in de zomer van 2005 kort na elkaar twee keer gebeurde dat een roe afbrak. De molen van Den Ouden mag daarom sinds deze week niet meer draaien. ,,Ze willen natuurlijk voorkomen dat dat nog een keer gebeurt, dus ik begrijp dat volkomen”, zegt de molenaar. ,,Maar ik heb er natuurlijk wel de balen van. Als er maar even wind staat, wil ik met mijn molen aan de slag.”
Hobby
Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang het duurt voor het probleem verholpen kan worden en hoeveel dat gaat kosten. ,,Het was al wel de bedoeling dat de roe eind volgend jaar zou worden vervangen en daar was ook al subsidie voor, maar ik heb geen idee of dat naar voren gehaald kan worden”, aldus Den Ouden. ,,In het ergste geval moet ik anderhalf jaar duimendraaien. Je kan mij niet zwaarder straffen dan zo. Misschien wordt het tijd voor een andere hobby. Postzegels verzamelen ofzo…”
Bron: AD