Skip to content

Toeristen gaan betalen in Molenlanden

Toeristen die in het huidige Giessenlanden overnachten, betalen straks ook toeristenbelasting. Het idee van enkele raadsfracties om de belasting af te schaffen in de nieuwe fusiegemeente Molenlanden haalde het niet, woensdagavond laat. Het pleidooi van de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos ten spijt.

Ongastvrij, vindt ondernemer Leo Kool van de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos de toeristenbelasting. Het is de bedoeling dat hij de taks – die waarschijnlijk 2 euro per toerist per nacht gaat kosten – doorberekent aan toeristen. De Maria Johanna Hoeve behelst onder meer een bed and breakfast.

,,We vragen onze gasten liever niet om extra geld zodra ze bij ons op de stoep staan. En we betalen al extra belasting in de vorm van ozb”, pleitte Kool. ,,Bovendien komt er ook een btw-verhoging aan. Dit gaat schade opleveren voor onze onderneming.”
Molenwaard rekent al toeristenbelasting, 4 euro per overnachting per persoon. Dat levert jaarlijks 58.000 euro op. Met Giessenlanden erbij wordt dat bedrag met 20.000 euro verhoogd. De opbrengst gaat niet per se naar toerisme en recreatie, maar dat is ook niet uitgesloten. Op dit moment gaat de toeristenbelasting in Molenwaard vooral naar de ‘kosten voor het toerisme en Werelderfgoed Kinderdijk in het bijzonder’ zo staat in het plan.

Het exacte tarief voor Giessenlanden is nog niet vastgesteld. Ook een tarief van 2 euro voor die helft van de nieuwe gemeente wordt nog overwogen. In het najaar komt daar meer duidelijkheid over. ,,Al zal het niet veel afwijken van die 2 euro”, aldus wethouder Harmen Akkerman.

Administratie
Zeker is dat de taks niet wordt afgeschaft, zoals de twee fracties van de ChristenUnie bepleitten, samen met eenmansfractie Renes. Ze vinden het plan nog niet goed uitgewerkt. Er is volgens hen een relatief kleine groep in de Giesenlandse toeristenbranche die overnachtingen aanbiedt. Die krijgen dan een flinke kostenpost, stellen ze. Dat beaamt ook Kool. ,,Ook aan administratieve lasten.”
De afschaffing haalde geen meerderheid in beide raden. Maar wel werden er kanttekeningen gemaakt. Zo vindt Gemeentebelangen Molenwaard dat de invoering wel ‘handig en efficiënt’ moet gebeuren. ,,Een hotelkamer in Amsterdam die 150 euro per nacht kost is natuurlijk iets anders dan een bed and breakfast van een paar tientjes”, aldus raadslid Arco Bikker.

Ook drukten diverse fracties de colleges op het hart om goed met de toeristenbranche te overleggen. Ook Leo Kool van de Maria Johanna Hoeve deed die oproep. ,,En wees duidelijk en mild voor groepen. Het is nu onduidelijk of zij per groep of per persoon moeten betalen.”

Back To Top
Lid worden