Skip to content

Boer & Hoeve – 94

Klik hier om Boer & Hoeve 94 in te zien.

Voorwoord Liesbeth Leenman:
BLOEDZAKEN
‘Vers bloed’ bij deze column deze keer. Persoonlijk heb ik niet de eer de vorige schrijver van de vele stukjes van de laatste jaren, meneer Bovekerk, te kennen. De toevoeging ‘sr.’ doet echter vermoeden dat zijn leeftijd iets verder gevorderd is dan die van mij. Zijn kennis over het boerenleven van vroeger en nu overtreft die van mij waarschijnlijk ook, denk ik zo. Toch, zeg ik niet zonder trots, is het me niet helemaal vreemd. Want hoewel verdund, vloeit er ook in mijn aderen boerenbloed. Mijn overgrootvader was boer, mijn opa ging later over op het venten van de melk en werd zodoende melkboer. Mijn vader hielp hem daarbij, maar was later diverse jaren boerenknecht op De Koperen Knop in Giessendam, toen nog geen museum. Met maak kon hij menig verhaal over het boerenleven van toen opdissen. Is het daarom dat er af en toe, tijdens een vlaag van sentiment, een soort heimwee over mij komt naar een tijd waarin het gewoon was te leven op het ritme van de natuur? Naar een bestaan dat minder gejaagd en hectisch was? Toen de wereld en onze streek er nog anders uitzagen? Natuurlijk waren er toen andere zaken die veel minder fraai waren. Maar zo af en toe mijmeren, fantaseren over en terugkijken naar hoe-het-toen-was kan soms goed zijn om dingen weer eens te relativeren. Daarom duik ik vanaf nu in deze stukjes in het boerenbestaan van mijn voorouders en hun tijdgenoten. Laat het bloed spreken!

Back To Top
Lid worden