Skip to content

Bedrijf in beeld: biologische boerderij “De Groene Geer”

Het is in Nederland nog mogelijk om gezond en lekker voedsel te produceren zonder het milieu te schaden met chemische middelen. Dat bewijzen Peter Heikoop en Saskia Heikoop-Brantjes.

Het bedrijf werkt sinds 1997 volledig biologisch. Dat houdt het volgende in:

  • De koeien lopen in de zomer buiten en de rest van de tijd zijn ze gehuisvest in een hellingstal waarin ze los kunnen lopen en overdag naar buiten kunnen. Loslopen is belangrijk omdat de koeien hun hoorns mogen houden.
  • De dieren krijgen biologisch voer waarin geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikt.
  • Medicijnen worden alleen in uiterste noodzaak gegeven, het liefst homeopatische.
  • Er is klaver in de grasmat gezaaid en dat zorgt ervoor dat de grond op natuurlijke wijze vruchtbaar blijft. Daarnaast wordt de opgespaarde mest in de lente en zomer gebruikt om het land te bemesten.

Andere activiteiten zijn het verbouwen van biologische groenten en het telen van hoogstamfruit. De overige dieren op de boerderij hebben ook allemaal ruime verblijven. Het zijn scharrel-legkippen, scharrelvarkens en een aantal schapen die in de boomgaard lopen. En als het hun tijd is dan worden alle dieren op een humane wijze geslacht.

De groente- en vleesproducten worden in de boerderijwinkel van De Groene Geer verkocht. Daarnaast is er vraag van diverse restaurants in de regio naar dit “scharrelvlees”.

Het blijkt dus economisch haalbaar om het bedrijf op deze wijze te runnen en De Groene Geer hoeft niet veel de publiciteit te zoeken om haar producten kwijt te raken. Een artikel in de Telegraaf van enige tijd geleden zorgde voor een run op de toen nog in het weiland lopende vleeskippen en moest er soms “nee” verkocht worden zodat er nog kippen voor de vaste klanten beschikbaar bleven. Helaas heeft een steeds terugkerende vos ervoor gezorgd dat dit niet langer haalbaar was. De legkippen lopen nog wel buiten in een ruime uitloop, maar slapen ’s nachts veilig binnen.

En om het plaatje compleet te maken: er kan van 1 april tot 1 oktober ook gekampeerd worden bij de Groene Geer. In een tentje, camper of caravan. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig, er zijn veel speeltoestellen voor de kinderen en – voor de vroege vogels – de zonsopgang is adembenemend!

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken: www.degroenegeer.nl

Back To Top
Lid worden