Skip to content

‘Bezoekerslimiet Kinderdijk kan niet zomaar’

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het plan van een aantal politieke partijen om aan het aantal bezoekers aan Kinderdijk een limiet te stellen.

Jens Verhagen 18-10-18, 10:59

Een maximum aantal bezoekers instellen voor Kinderdijk is ‘bespreekbaar’, maar niet een-twee-drie uit te voeren. Dat zegt Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) als reactie op de roep om een limiet.

SGP en Doe Mee! Molenlanden pleiten in hun verkiezingsprogramma voor een grens aan het aantal toeristen dat het beroemde werelderfgoed mag bezoeken. Wat de laatstgenoemde partij betreft zou Kinderdijk bovendien veranderen van openbaar in afgesloten gebied, net als bijvoorbeeld de nationale parken in Amerika.

Hond
,,Als je een limiet wilt stellen, kan dat ook bijna niet anders”, zegt Van der Vlist. ,,En dan zou je moeten werken met een maximum aantal bezoekers per dag. Je kunt een aantal per jaar vaststellen, maar als ze vervolgens allemaal in één week komen heb je alsnog een probleem.”

Hoewel het idee van de politieke partijen volgens de SWEK-directeur ‘absoluut bespreekbaar’ is, stuit het wel op praktische vragen en bezwaren.

,,Hoe we dit allemaal gaan realiseren is dan de belangrijkste vraag. Maar ook: kunnen mensen hun hond hier dan niet meer komen uitlaten? Mogen werknemers van IHC hun lunchwandeling niet meer maken?’ Eerder bleek ook juist dat omwonenden wel graag willen dat Kinderdijk openbaar blijft.”

Berekeningen
Volgens Van der Vlist liggen er berekeningen klaar over hoeveel bezoekers Kinderdijk maximaal zou kunnen verwerken. Over exacte cijfers doet hij geen uitspraken. ,,Ons doel is ook niet om zoveel mogelijk mensen naar Kinderdijk te trekken. De mensen die komen, willen we het verhaal over dit bijzondere werelderfgoed vertellen. Op een goede manier, dus ook wij zijn gebaat bij een goede spreiding qua bezoekers.”

De roep om een ‘bezoekerslimiet’ is een reactie op de toenemende populariteit van Kinderdijk. Inwoners van de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam merken dat aan het aantal toeristen dat per auto of bus hun dorpen doorkruist. Bewoners worstelen daarnaast met (parkeer) overlast.

Camperparkeerplaats
De SWEK is momenteel bezig om samen met de gemeenten een visie op te stellen voor de toekomst van het gebied. Daarbij wordt tien jaar vooruitgekeken.

Uiteindelijk wordt het document voorgelegd aan de gemeenteraden van Alblasserdam en Molenlanden, de gemeente die op 1 januari ontstaat door een fusie van Molenwaard en Giessenlanden.

,,De afgelopen jaren is zo al het een en ander gerealiseerd om overlast te verminderen of te voorkomen. Denk aan de camperparkeerplaats, de waterbushalte”, aldus de directeur. ,,Het is belangrijk dat de keuze voor oplossingen op basis van de juiste informatie en de juiste cijfers gebeurt. Ze zijn altijd iets complexer dan ze op het eerste gezicht lijken.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden